//ZPC Hoogeveen begint goed aan het nieuwe seizoen in de competitie

ZPC Hoogeveen begint goed aan het nieuwe seizoen in de competitie

Afgelopen zaterdag stond de eerste ronde van de competitie op het programma voor de zwemmers van ZPC Hoogeveen.De ploeg zwemt al sinds 2001 in de Hoofdklasse, ook wel de eredivisie van het voetbal genoemd en moet het daar opnemen tegen grote clubs uit heel Nederland. Dit zijn dan zwemteams uit o.a. Amsterdam, Eindhoven, Amersfoort, Veenendaal, Zoetermeer en Den Haag/Rotterdam/Utrecht, die samen een startgemeenschap hebben met daarin zeker tegen de duizend zwemmers. Achttien clubs in totaal en dan is het heel knap dat het team van Hoogeveen dat uit achtentwintig zwemmers bestaat , zich daarin staande kan houden.

Zondagavond bleek dat het team een keurige tiende plaats had behaald en daaruit blijkt dat de Hoogeveense club veel talent binnen de gelederen heeft. Per afstand, vierentwintig programma nummers, tellen er twee zwemmers voor de punten en binnen Hoogeveen heeft men op ieder programma nummer gewoon twee of drie hele goede zwemmers.

Bij de heren zijn dat natuurlijk Niels van Eck en Junior de Bruin met daarnaast Maik Huser en Darryl Lubbinge die samen de kar trekken en de vijf te zwemmen afstanden zo verdelen dat iedereen zijn steentje bijdraagt en de punten binnen halen. Zijn het Niels en Junior op de 400m vrije slag , pakken Darryl en Maik de punten op de 50m rug en Maik en Niels weer op de 100m schoolslag en de 100m wisselslag. Daarbij moet gezegd worden, zonder de anderen te kort te doen, dat het dan toch weer Niels van Eck is, die hele goede tijden neerzet.

Bij de dames was het vooral Alinda Dingshoff, zij zwom geweldig afgelopen zaterdag en ging de strijd op iedere afstand aan met de zwemmers van ORCA Leeuwarden en “de Dinkel”uit Denekamp, die samen met ons de competitie rondes zwemmen. Simone krans die dit jaar minder traint liet aan iedereen zien dat dit geen belemmering hoeft te zijn om hard te zwemmen, als de kop maar goed is komen er hele mooie tijden op de klokken. Naast deze beide dames was het jonkie Charlotte Wilbers die bij deze dames meezwom om de 400m vrije slag, waar zij goed in is, te gaan zwemmen en samen met Alinda zwom ze daar de punten bij elkaar. Bij de 50m rugcrawl kwam er voor haar een mooie p.r. op de klok 0.32.07 en zwom daar samen met Simone voor de punten. Kyra Wooldrik kan doordat zij stage loopt maar weinig trainen, zwom deze ronde mee bij de dames, maar heeft moeite om haar niveau van het afgelopen jaar te halen.

Bij de jongens jeugd heeft Hoogeveen maar twee zwemmers, maar dat zijn dan wel twee alleskunners, die op alles afstanden en slagen goed zwemmen. Vandaag was de 100m rug een prooi voor beide en dat met tijden van 1.00.11 voor Coen de Lang en 1.01.21 voor Owen Peeks. Bij hun tweede afstand de 200m schoolslag lagen de tijden weer dicht bij elkaar en dat is de kracht van het team dat ze twee zwemmers hebben die aan elkaar gewaagd zijn.

Mirthe Schenkel nam samen met Wiktoria Redzimska  de 200m schoolslag voor haar rekening, een afstand waar zij goed uit de voeten kan en dus bij deze leeftijd ouder word ingezet om daar de punten te pakken. Dit deden beide voortreffelijk en werden tweede en derde, waarbij op hun tweede afstand de 100m rug Wiktoria ruimschoots won in een nieuw p.r. van 1.05.96. Deze zou ze later op de middag als startzwemster van de 4 x 100m wisselslag bij de dames nogmaals verbeteren naar 1.05.56 en samen met Mirthe Schenkel, Alinda Dingshoff en Simone Krans deze estafette winnen. Hier was het ook Sanne Hofman die dit jaar weer deelnam aan de competitie, na vorig jaar, waarin ze geblesseerd is geweest, weinig gezwommen heeft met de groep, zij deed dit naar behoren en is weer op de weg terug.

Bij de jongens 2003/2004 heeft Hoogeveen maar één zwemmer Mac Peeks maar die staat zijn mannetje prima daar. Vandaag werd daarbij de jonge Olivier Wilbers (2006) ingezet om samen met Mac de 200m vrije slag en de 100m schoolslag te zwemmen. Olivier zwom hierbij een mooie p.r. op de 200m vrije slag 2.24.21. wat voor hem de limiet voor het NJJK betekent.

In de leeftijd van Olivier 2005/2006 waren het vandaag Flynn Peeks, Tiamo van der Veen, Cai Mink en Jordey Thole die hier de 100m vlinderslag en de 200m rugcrawl moesten zwemmen. Mooie tijden voor alle vier met grote verbeteringen van hun beste tijden en bij de 200m rugcrawl, Flynn en Tiamo die beide naar hele goede tijden zwommen, waar Flynn met 2.32.71 de limiet naderde en Tiamo, een jaar jonger, met 2.34.18 daar ver onder dook. Beide jongens met daarbij zeker ook Olivier Wilbers en Cai Mink maken momenteel grote sprongen en laten mooie dingen zien. Jordey Thole zou eigenlijk nog bij de minioren kunnen zwemmen, maar omdat deze afstanden niet mee tellen voor de punten, laten wij hem bij de oudere jongens meezwemmen en dat doet hij goed.

Bij de leeftijd 2003/2004, geen Mirthe Schenkel en Charlotte Wilbers want beide zwommen hoger op, maar daar heeft Hoogeveen nog drie hele goede meisjes over en vandaag voor de 100m schoolslag kwam daar Miron Schimmelpenning (2005) meezwemmen. Zij werd ingezet om samen met Senna van der Veen, Leah Annakotta en Dominique Dingshoff de punten te halen en dat lukte prima. Bij de 100m schoolslag waren het Miron en Leah die de punten haalden en bij hun tweede afstand de 200m vrije slag Senna met een mooie p.r. 2.18.69 en Dominique met een p.r. 2.21.87 en dat maakte dat deze meisjes hun taak serieus oppakten en de punten ruimschoots binnen haalden.

Bij de jongste meisjes natuurlijk Charley Blide die, nu Miron hogerop zwom, samen met Julia Redzimska en Jasmijn Sterken voor de punten gingen. Charley en Julia zijn goed aan elkaar gewaagd en zwommen op de 200m rug, in  2.41.31 en 2.41.62 naar de tweede en derde plaats. Bij de 100m vlinderslag weer mooie tijden, voor Charley 1.22.37 wat weer een tweede plaats betekende en dat in een veld met meisjes die één jaar ouder zijn. Jasmijn is van 2007 en zal samen met de vandaag zieke, leeftijd genootje, Carlijn Gruppen ervaring op gaan doen in deze leeftijd groep, beide zijn nog junioren één, maar kunnen fantastisch zwemmen. Jasmijn had samen met Miron, Julia en Charley in het begin de 4 x 200m vrije slag gezwommen en verbeterden daarbij hun inschrijftijd van 10.22 met 24 seconden, naar nu 9.58.31 en dat was een hele mooie tijd.

Naast deze estafette zwommen Tiamo van der Veen, Mac Peeks, Flynn Peeks en Olivier Wilbers de 4 x 100m wisselslag en daar een verbetering van vijf seconden ten opzichte van hun inschrijftijd. Bij de heren was er aan het einde de 4 x 50m vrije slag en daar waren het Junior de bruin, Darryl Lubbinge, Maik Huser en Niels van Eck die net de winst niet konden pakken en met 1.35.94 verloor van “de Dinkel”1.35.90.

Mooie wedstrijd met veel mooie tijden en heel goed zwemmen van iedereen wat dan een hele goede uitslag brengt waar we heel trots op kunnen zijn.

A.s weekend hebben de zwemmers een druk weekend met een training op zaterdagmorgen en zondagmorgen en daarnaast een sprint wedstrijd in Steenwijk en een limiet wedstrijd in Drachten op zaterdag. De zondag heeft naast de training nog een lange afstand wedstrijd op het programma staan in de middag, in thuis bad “de Dolfijn”

Daarnaast zijn Tiamo van der Veen, Olivier Wilbers, Mirthe schenkel, Charley Blide en Charlotte Wilbers uitgenodigd voor het KNZB+ programma en zullen daarom zaterdagmorgen nog een training in Drachten hebben, die verzorgd gaat worden door de RTC zwemmers van Drachten waar sinds dit seizoen clubgenoot Junior de Bruin zich heeft aangesloten.