//Leuke dag voor minioren van ZPC tijdens Landelijke Arena Minioren Club Meet in Den Haag

Leuke dag voor minioren van ZPC tijdens Landelijke Arena Minioren Club Meet in Den Haag

Op zaterdag 7 april mochten de minioren van ZPC Hoogeveen meestrijden met de beste verenigingen van Nederland bij de Landelijke Finale van de Arena Minioren Club Meet. Voor deze wedstrijd hadden de zwemmers zich samen geplaatst door op 25 november 2017 de Regionale Minioren Club Meet in de regio Noord te winnen.

De afgelopen weken hebben de zwemmers zich voorbereid en erg uitgekeken naar deze wedstrijd. De vader van Rick en Tim (Ferry Zuurman) had een filmpje gemaakt (met beelden gefilmd door Anita Zuurman en Annelies Koops) waar de voorbereiding van de zwemmers goed in beeld gebracht werd. Er werd weer een hele woensdagmiddag geknutseld onder de vakkundige begeleiding van de moeder van Carlijn (Sabine Gruppen) en natuurlijk hebben we goed geoefend op onze techniek, start en keerpunten. De zus van Carlijn (Marion Gruppen) heeft geholpen om een prachtig spandoek te maken.

Zaterdag waren we er dus helemaal klaar voor en om half 7 stond iedereen bij het zwembad om gezamenlijk met een bus naar Den Haag te vertrekken. Het was een lange reis, maar erg gezellig en om 9 uur kwamen we ruim op tijd aan in Den Haag. Hier moesten we nog lang wachten in een schoolgebouw, voordat we eindelijk het zwembad in mochten. De verenigingen moesten zich om de beurt omkleden en vervolgens moesten we in de tent wachten voordat de opmars kon beginnen. Het allerbelangrijkste van vandaag was voor de zwemmers toch wel dat ze Ranomi Kromowidjojo konden zien. Nienke Koster had zelfs een verjaardagskaart meegenomen die zij dit jaar van Ranomi had gekregen. Terwijl wij het zwembad binnenkwamen, waren de zwemmers van de Swim Cup zich aan het voorbereiden op het zwemmen van de series. Ranomi, Femke en Kira, allemaal waren ze in het zwembad te vinden. Wat een opwinding. Voor een aantal zwemmers van ZPC was het toch wel de grootste droom om Ranomi een keer in het echt te zien en deze werd al snel werkelijkheid. Bij binnenkomst zagen we haar meteen al in het uitzwembad bezig met de warming-up. Tja, en toen werd het een taak voor de trainers om te zorgen dat de zwemmers niet allemaal tegelijk als gekken achter Ranomi aan zouden rennen om een handtekening te scoren. Heel lastig, want ja, hoe vaak gebeurt het nou dat deze topzwemmers zo dichtbij zijn?

Toen werd het tijd om ons te verkleden voor de opmars. Terwijl we stonden te wachten kwam Femke langslopen. Oh, wat lastig om je te concentreren op een opmars met zoveel prikkels. Wat een fantastisch bad voor deze minioren om een keer in te mogen zwemmen. Terwijl we het bad inliepen stond Ranomi klaar om iedereen een high-five te geven. De zwemmers gaven al snel te kennen dat ze die hand nooit meer zouden wassen. Al waren sommigen ook zo druk met alles om hen heen dat ze Ranomi en de high-five finaal misten. Wat een groot zwembad ook, al vonden een paar kinderen dat het helemaal geen 50 meter lang leek. Maar dat was het wel, dus dat was wel even wennen vandaag, een wedstrijd op een 50 meter bad.

Maar na de opmars werd het dan toch echt tijd om ons met het zwemmen bezig te gaan houden. Even inzwemmen, wat voor sommigen echt maar heeeel even was, en toen snel omkleden, want de eerste estafettes begonnen al snel.

De meisjes begonnen met de schoolslag estafette. Vandaag waren het erg bijzondere estafettes. Met drie personen, van jong naar oud, 50 meter – 50 meter – 100 meter zwemmen. Voor de eerste estafette betekende dit dat Anna Venema begon met de eerste 50 meter, Dachèn Haaijer overnam voor de volgende 50 meter en Carlijn Gruppen afsloot met 100 meter schoolslag. Dit ging super goed en de meiden tikten heel knap als derde vereniging aan. Hier waren we heel blij mee, totdat we de uitslag zagen. Helaas ging de onderwaterfase van Anna niet helemaal volgens de regels, waardoor de meisjes gediskwalificeerd waren en we in plaats van 14 punten, maar 1 punt kregen. Een heel zuur begin en het is ook heel moeilijk om met elkaar deze punten weer terug te verdienen.

Daarna waren de jongens aan de beurt en Levi Hendriksen, Tim Zuurman en Olivier Wilbers werden elfde.

Na de schoolslag estafettes waren de eerste individuele nummers aan de beurt. Anna Venema (net uit het water na de estafette) en Femke ter Horst mochten de 50 meter vrije slag zwemmen. Femke is nog maar van 2010, maar hield zich super staande tussen de meiden van 2009, ze werd heel knap 21e, zelfs nog in een mooi PR van twee seconden, 48.00. Anna tikte als 31e aan in 56.99, ook een PR van twee seconden.

Daarna mochten Jay Wesseling en Justin Hutten de 50 meter rugcrawl zwemmen. Jay zwom deze lange baan heel goed door en werd 10e in 44.06. Ook Justin deed het super goed tegen de jongens die bijna allemaal een jaar ouder zijn dat hij. Hij werd 23e in 48.96, een dik PR van drie seconden.

Programmanummer 5 was het programma voor Sofie Vos en Dachèn Haaijer. Zij mochten bij de meisjes van 2008 de 100 meter vrije slag zwemmen. Dachèn werd zevende in 1.21.30 en Sofie werd knap 11e in 1.24.91.

Tim Zuurman en Nathan Baron zwommen daarna de 50 meter schoolslag bij de jongens van 2007. Tim zwom nog weer iets sneller dan daarvoor in de estafette en hij werd knap 24e met 53.67. Nathan deed het ook heel goed en zwom met een mooie lange slag naar een tijd onder de minuut, 58.05. Hiermee werd hij 27e.

Toen was het weer tijd voor twee estafettes, deze keer van de rugcrawl. Dit ging de minioren van ZPC heel goed af. De meisjes begonnen met Nienke Koster, Esmee van der Tuuk en Carlijn Gruppen en ze werden heel erg knap tweede. Daarna kwamen de jongens Levi Hendriksen, Jordey Thole en Tiamo van der Veen. Levi en Jordey begonnen heel goed en toen kwam Tiamo die als een raket iedereen leek in te halen. Met een fantastische 1.13 als tussentijd, tikte Tiamo als eerste aan.

Jasmijn Sterken en Marit van der Burg namen de 50 meter vlinder voor hun rekening. Jasmijn zwom met een prachtige slag naar de overkant en tikte als tweede aan in 38.51. Een hele mooi tijd voor op een 50 meter bad. Ook Marit deed het heel goed en zij werd 24e in 47.22.

De 50 meter vlinderslag jongens 2006 werd gezwommen door Tiamo, die nog maar net was bijgekomen van zijn 100 meter rugcrawl en Cai Mink. De mannen zwommen zij aan zij naar de overkant, waar Cai net iets eerder aantikte en 10e werd in 37.61. Tiamo werd knap 12e in 37.90.

Bij de meisjes 2009/2010 zwommen Nienke en Femke de 50 meter rugcrawl. Net als in de estafette deed Nienke dit heel goed en zij werd vijfde in een mooi PR van 47.48. Ook Femke zwom een hele mooie rugcrawl en zij tikte als 14e aan in 53.45, ook een PR.

De jongens 2008 zwommen daarna de 50 meter vrije slag. Van ZPC kwamen Jay en Levi hierbij aan de start. Jay tikte net boven de 40 seconden aan in 40.29 en hij werd heel mooi 18e. Bij de start van Levi werd erg lang gewacht, omdat iemand in zijn serie niet stilstond, maar Levi liet zich niet afleiden en bleef keurig stil staan. Knap. Levi zwom een dik PR van twee seconden en hij werd 26e in 44.58.

Dachèn en Esmee zwommen de 50 meter schoolslag bij de meisjes 2008. Ze zwommen beiden heel mooi en netjes en Dachèn tikte als tweede aan in 45.21 en Esmee als 14e in 52.52, een klein PR.

Daarna was het de beurt aan Jordey en Nathan om de 100 meter vrije slag te zwemmen. Beide jongens zwommen deze heel netjes en goed en Jordey werd 12e in 1.20.86. Nathan zwom zelfs een PR van negen seconden en hij tikte als 24e aan in 1.31.42.

De volgende estafettes waren die van de vlinderslag en dat betekende dat de eerste twee zwemmers 50 meter vlinderslag moesten en de oudste leeftijdsgroep hiervan 100 meter moest zwemmen. Dit is erg zwaar op een 50 meter bad en de trainers waren dan ook erg trots op de zwemmers dat ze dit heel goed wisten vol te houden. Bij de meisjes zwommen Nienke, Esmee en Jasmijn naar een 11e plaats en de jongens Levi, Jordey en Olivier werden ook 11e.

Direct weer na de zware 100 meter vlinderslag stond Jasmijn, samen met Carlijn, aan de start voor de 100 meter vrije slag. De meiden deden dit heel goed en met maar 0.01 seconden verschil tikte Jasmijn als 13e aan en Carlijn als 14e in respectievelijk 1.17.96 en 1.17.97.

Ook Olivier moest direct na zijn 100 meter vlinderslag de 100 meter vrije slag zwemmen en dit deed hij samen met Tiamo. Ook deze mannen deden het super en Olivier tikte in een hele snelle tijd van 1.07.66 aan als tweede. Tiamo werd heel knap vierde in 1.10.34.

Tot slot werd de 6 x 50 meter vrije slag gezwommen. Voor ZPC kwamen hiervoor Imre Bouwland, Nina Bentum, Milena Meekhof, Luka Wassink, Joy ten Hoove en Rick Zuurman aan de start. Deze zwemmers deden het heel goed en wisten zelfs met elkaar een PR te zwemmen van vier seconden. Ze tikten uiteindelijk als 13e aan.

Toen was het wachten op de uitslag en helaas konden wij daarvan in de tent niets horen, waardoor we te laat in het zwembad waren. We bleken op een negende plek geëindigd te zijn en dat is toch best knap als je bedenkt dat dat van heel Nederland is.

Ook de terugweg was wederom een feestje in de bus en het allerleukst was natuurlijk de stop bij de McDonalds. Al met al was het een zeer gezellige en sportieve dag waar alle minioren hopelijk goede herinneringen aan overhouden.