//Bronzen medaille voor de mix estafette bij Nederlandse Kampioenschappen

Bronzen medaille voor de mix estafette bij Nederlandse Kampioenschappen

Bij de Nederlandse zwemkampioenschappen voor senioren is er door ZPC Hoogeveen wederom een bronzen medaille behaal bij de 4 x 50m wissel estafette mix.

De mix betekent dat er twee heren en twee dames starten waarbij de volgorde vrij is. Bij Hoogeveen was het Simone Krans die de rugcrawl zwom, Niels van Eck de schoolslag, Alinda Dingshoff de vlinder en Thomas Kappe de vrije slag. De series kwam deze ploeg gemakkelijk door en plaatsen zich als derde in een mooi p.r. van 1.48.26 en moesten dit s’avonds in de finale proberen waar te maken. Daarbij is het vervelende dat de grote ploegen zoals Amsterdam, Eindhoven en Den Haag dan met andere zwemmers gaan startten waardoor je nooit weet waar je staat.

De ploeg begon erg goed en zetten dit door, maar werden vierde in de serie, waarna bleek dat er twee teams gediskwalificeerd werden en Hoogeveen in weer een p.r. van 1.47.51 de bronzen medaille pakte. Naast deze bronzen medaille waren er de nodige successen waarin Niels van Eck zeker de hoofdrol speelde. Hij steeg dit Kampioenschap boven zichzelf uit en zwom zich op drie van zijn vier afstanden in de finale en dat was zeker op de 50 en 100m vrije slag heel knap. Bij de vrije slag, veel geweld en alle grote namen aan de start en als je jezelf dan bij de beste acht weet te zwemmen is dat heel knap. Bovendien zwom hij op al deze afstanden een nieuwe tijd, bij de 50m vrije slag ging hij naar 0.22.09 en de 100m ging nu naar 0.49.44 en daarmee werd hij twee keer vijfde en beide tijden waren samen met zijn 50m schoolslag tijd van 0.28.03 Drentse records.

Thomas Kappe deed dit ONK hele goede zaken en voor hem Drentse records op de 100m vrije slag in 0.51.45, de 50m vrije slag 0.23.31 en zijn 100m wisselslag ging in 0.58.44 en dit was eveneens een Drents record. Hij haalde bij de 50m vrije slag de B finale en ditzelfde deed hij bij de 100m wisselslag en daar verbeterde hij zijn tijd uit de series weer en dat is knap als je dat kunt.

Maik Huser zwom dit ONK voor het eerst mee, vorig jaar was hij nog jeugd zwemmen en hij deed het erg goed. De laatste tijd verbeterde hij zich op de schoolslag steeds niet, werd er hier en daar wat gesleuteld aan zijn slag en hier moest het dan gebeuren. Hij begon met de 100m en die ging direct fantastisch en dook ver onder zijn beste tijd met 1.05.30 en daarmee kwam hij op de twintigste plaats terecht en dat is voor zijn eerste keer echt goed, als je in ziet dat de beste zestien naar de finales gaan. Bij de 50m schoolslag wilde hij heel graag onder de 30 seconden wat weer een mijlpaal is voor zwemmers en hij ging eronder naar nu 0.29.84. waarmee hij kan terug kijken op een mooi ONK.

Simone Krans die na een korte stop toch weer van de partij was liet zien een hele goede zwemster te zijn en dan vooral op de korte afstanden waarbij ze haar geweldige onderwater fase kan laten zien. Zij zwom zich bij de 50m en 100m rugcrawl naar de B finale in mooie tijden, waar ze deze niet meer kon verbeteren. Daarnaast zwom ze de 50m schoolslag waarbij ze een mooi p.r. van 0.33.86. neerzette en de 100m wisselslag die in 1.06.91 ging waar ze niet tevreden over was. Natuurlijk had ze een groot aandeel in de estafette 4 x 50m wisselslag medaille en zwom ze samen met eerder genoemde zwemmers ook de 4 x 50m vrije slag. Bij die 4 x 50m vrije slag haalden ze de finale in een mooi p.r. van 1.38.33 en dat deden ze in de finale nog weer beter in nu 1.37.09. en dat leverde een zesde plaats op achter de grote clubs uit Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Amersfoort wat een hele knappe prestatie is.

Alinda Dingshoff waar van te voren wel wat van verwacht werd, vooral omdat zij hoog op de ranglijsten te vinden is, had niet helemaal het Kampioenschap wat zij wilde. Zij zwom als eerste de 100m vlinderslag en plaatste zich daar als zesde voor de finale in 1.01.69 maar kon daar niet sneller en werd daar zevende. Bij de 50m vlinderslag kwam er met 0.28.20 wel een nieuw Drents record op de klokken maar daar haalde ze niet de A finale zodat ze in de B moest startten en daar kwam ze niet aan deze tijd. De 200m rug had ze in Bonn drie weken geleden heel snel gezwommen en aan deze tijd kon ze dit weekend niet meer komen, wel een plaats in de B finale. De 200m vlinderslag waar ze altijd de beste papieren heeft en ze al eens bij de dames een medaille heeft gescoord liep dit Kampioenschap ook niet zoals het zou moeten. Ze had moeite om deze zware afstand vol te houden en bleef boven haar beste tijd, ze haalde wel de A finale maar kon daar geen potten breken en werd zevende in 2.22.97.

Wiktoria Redzimska had ook niet haar beste weekend en dat is vervelend als je als zwemmer er alles aan hebt gedaan om hier te pieken en het lukt niet. Zij zwemt veel zware afstanden zoals de 200m vlinderslag, 400m wisselslag, 200m schoolslag, 200m wisselslag maar op al die afstanden kwamen er geen nieuwe tijden op de klok. Zij zwom veruit de meeste afstanden en zeker de zwaarste en jammer dat er geen nieuwe tijden gezwommen werden.

Erwin Heinsius die zo langzamerhand begint te wennen bij Hoogeveen zwom net als Wiktoria zware afstanden. Zijn 400m wisselslag de 200m schoolslag en de 200m wisselslag gingen allemaal netjes en daarbij bleef hij net boven of dook net onder zijn p.r. Op de 200m vlinderslag mocht hij startten in de B finale en daar zwom hij weer netjes op zijn p.r. 2.15.71, hij kon tevreden zijn over zijn prestaties, want ook hij is voor het eerst bij het ONK, vorig jaar was hij nog jeugdzwemmer, en zwemt voor het eerst voor Hoogeveen wat wennen is. Door elkaar genomen kunnen we terug kijken op een mooi ONK en zullen de blikken nu gericht worden op 50m bad waar het tweede deel van het seizoen de prioriteit ligt.

De ploeg neemt eerst twee weken rust en sommigen gaan nog deelnemen 29 en 30 december aan de Christmas Swim in Leeuwarden. Dan word er vol verwachting uitgekeken naar 2018 en wensen alle zwemmers en de trainsters jullie een heel goed uiteinde en vooral een fantastisch begin.