//Zwemmers ZPC Hoogeveen doen goed mee op landelijk niveau
IMG 1322

Zwemmers ZPC Hoogeveen doen goed mee op landelijk niveau

Bij de Nederlandse estafette Kampioenschappen het afgelopen weekend in het Pieter van der Hoogenband stadion werden er door de zwemmers mooie tijden gezwommen en lieten ze zien goed mee te kunnen doen in het Nederlandse geweld. ZPC was aanwezig met vijf teams in alle leeftijden, vanaf de allerkleinste minioren tot aan de heren. Er was besloten dat er dit jaar geen dames team zou gaan startten omdat er bij de heren en dames altijd een afsluitende 10 x 100m vrije slag is en Hoogeveen momenteel te weinig dames heeft, waardoor er jonge meisjes zouden moeten startten. Achteraf had de ploeg er gemakkelijk voor geplaatst kunnen worden daar het niveau dusdanig was dat de dames er goed mee hadden kunnen doen. De plaatsing gaat altijd op inschrijving en de beste twintig teams van Nederland worden geplaatst, wat dit jaar opeens was veranderd en gewoon alle ingeschreven teams konden startten wat het niveau niet ten goede kwam.

In de morgen had Hoogeveen een minioren team met Olivier Wilberts, Tiamo van der Veen, Cai Mink, en Jay Wesseling. Deze jongentjes deden erg goed mee en Olivier, Tiamo en Cai zijn alle drie van 2006, Jay is nog maar van 2008 en kwam ten opzichte van deze drie jongens nog wel wat te kort wat ook logisch is. Bij de 4 x 50m schoolslag een mooie elfde plaats met een tijdsverbetering van negen seconden wat betekent dat ze alle vier ruim sneller waren dan hun inschrijftijden. Bij de 4 x 50m wisselslag waarin ieder zijn beste slag kan zwemmen werd er een mooie negende plaats behaald en dat met een hele goede startzwemmer op de rug, Tiamo, de Nederlands Kampioen die 35.46 zwom en dat was een mooie tijd. Olivier Wilbers zwom de schoolslag in 44.33 waarna er een hele goede 50m vlinder van Cai volgde, wat aan zijn tijd 0.39.07 te zien was. Jay moest het toen afmaken op de vrije slag en hij vond het erg spannend om te zwemmen in het grote Pieter van der Hoogenband stadion en kwam niet helemaal aan zijn tijd. Als laatste de 50m vrije slag met startzwemmer Olivier en dat is hem wel toevertrouwd en begon met 32.21  daarna Jay, nu wel iets sneller dan in de wissel estafette, maar nog niet aan zijn tijd kwam. Cai zwom een hele mooi 33.45 waarna Tiamo het met 0.32.33 afmaakte en naar een achtste plaats zwom. In totaal werden deze jongens achtste van Nederland en dat was een hele mooie prestatie.

IMG 1315

Bij de junioren vier en jonger jongens waren het Raoul Witten, Bjorn Kokkelkoren, Josse Reinders van 2002 die samen met de jonge Mac Peeks van 2004 een team vormden. Deze jongens zijn allemaal goed aan elkaar gewaagd en zwemmen alle vier op alle slagen eigenlijk heel goed. Bij de 4 x 100m rugcrawl behaalden ze een mooie achtste plaats nadat ze hun serie met overmacht wonnen in een mooie tijd van 4.30.62 en dat was ten opzichte van de inschrijving tijd een p.r. van vijf seconden. Bij de 4 x 100m vrije slag een dertiende plaats en daar was het slotzwemmer Raoul Witten die een mooie 0.57.85 noteerde. Daarna kwam de 4 x 100m wisselslag met daar natuurlijk voor iedere zwemmer hun beste slag. Mac begon de rugcrawl met een mooie 1.08.34 waarna Bjorn de schoolslag voor zijn rekening nam, daarna Raoul op de vlinderslag en Josse die het met 1.01.29 netjes afmaakte en ze een vijftiende plaats haalden. Als laatste de 4 x 100m schoolslag met een veertiende plaats en waar startzwemmer Raoul naar een mooie tijd van 1.16.40 zwom maar waar ook de andere drie snel zwommen wat een tijd verbetering van vijf seconden opleverde. In totaal werden deze jongens twaalfde en dat was een mooie prestatie voor dit team.

IMG 1318

Bij de meisjes minioren6/junioren 1 waren het Charley Blide, Carlijn Gruppen, Emma Ham, en Dachèn Haaijer die hier zwommen. Dachèn was hier de jongste zij is van 2008 maar kan heel goed mee komen met deze één en twee jaar oudere meisjes. Zij begonnen met de 4 x 50m schoolslag waar Dachèn direct al een mooie 0.44.04 zwom en waar de andere meisjes niet voor onder deden met als slotzwemster Charley die naar 0.40.35 zwom en ze werden hier heel netjes vierde. Een goed begin en dat zetten ze de hele wedstrijd door, want op de 4 x 50m wisselslag werden ze met rugcrawl zwemster Carlijn, schoolslag Dachèn, vlinder Charley en vrije slag Emma, netjes achtste. Bij de 4 x 50m vrije slag waar Charley direct goed begon met een 0.31.05 en Dachèn 0.36.97. Carlijn 0.35.90 en slotzwemster Emma 0.33.59 wat resulteerde in een mooie zevende plaats in een p.r. van 2.17.51. Deze meisjes werden nadat alle tijden bij elkaar opgeteld waren, uiteindelijk zesde van Nederland en zaten daarbij maar twee seconden achter de nummer drie.

IMG 1325

Bij de meisjes junioren drie en jonger waren het Miron Schimmelpenning (2005) die samen met Senna van der Veen, Charlotte Wilbers, Manon Tiggelaar en Leah Annakotta allen van 2004 het team vormden. Voor de 4 x 100m rugcrawl kwam daar de jonge Charley Blide (2006) bij die samen met Senna, Manon en Charlotte naar een hele mooie vierde plaats zwommen in 4.53.98. Bij de 4 x 100m schoolslag waren het Miron Schimmelpenning 1.24.83, Leah Annakotta 1.32.59, Manon Tiggelaar 1.27.77 en Charlotte Wilbers 1.25.50 die samen naar een veertiende plaats zwommen met een p.r. van acht seconden. De 4 x 100m vrije slag begon met Charlotte Wilbers die liet zien bij dit groepje meisjes de kar te kunnen trekken want zij zwom vandaag hele mooie tijden op al haar afstanden en begon hier met een mooie 1.03.22. Manon Tiggelaar die vandaag niet op haar best was en hier en daar iets liet liggen zwom 1.09.25 waarna Senna van der Veen naar 1.06.53 ging en was het Leah Annakotta die boven zichzelf uitsteeg met een mooie 1.05.62 en daarmee liet zien dat de trainsters niet voor niets vertrouwen in haar hebben. Ze zwommen naar een zesde plaats en moesten daarna nog de 4 x 100m wisselslag waar Manon de rug voor haar rekening nam. Zij begon niet zo goed als ze wel kan met daarna Miron op de schoolslag met voor haar weer een goede 1.24.65. Senna van der Veen zwom de zware 100m vlinderslag en Charlotte Wilbers liet bij deze laatste estafette zien dat het nog niet op was en zwom in een fantastische tijd van 1.02.39 naar een zesde plaats. Deze meisjes werden in totaal zesde van Nederland en dat was een hele mooie prestatie.

IMG 1334

In de middag was het tijd voor de heren estafette die met z’n tienen naar Eindhoven waren afgereisd. Dit was niet voor niets want de ploeg heeft een sterke heren groep met daarbij jonge jongens die op dit niveau heel goed mee kunnen doen. Begonnen werd er met de 4 x 100m wisselslag waar Chris Bolding de rug zwom, Hij traint tegenwoordig niet meer volop maar houd zich veel bezig met het trainen van de kleinsten binnen Hoogeveen maar is, vooral op de rugcrawl nog een waardevolle zwemmer voor het team. Daarna een hele sterke Niels van Eck de schoolslag zwom in een mooie tussentijd van 1.02.64. Junior de Bruin liet zien heel goed begonnen te zijn dit seizoen en zwom op de vlinderslag een mooie 0.56.10 waarna de gedreven Thomas Kappe de klus afmaakte in 0.52.20 en naar een zevende plaats zwom.

Bij de 4 x 100m rugcrawl waren het Niels, Junior, Chris en de jonge Coen de Lang die als slotzwemmer er een hele mooie 1.01.93 uitperste en daarmee werden ze negende. Mail Huser was de startzwemmer bij de 4 x 100m schoolslag en begon goed met 1.07.81 waarna Thomas Kappe naar 1.06.53 zwom en het stokje overgaf aan de van Heerenveen overgekomen Erwin Heinsius. Dat deze niet voor niks naar Hoogeveen was gekomen bleek uit zijn mooie p.r. van 1.08.26 waarna Niels van Eck het afmaakte in weer een mooie 1.02.52 en dat bracht de ploeg op de achtste plaats.

De 4 x 100m vlinderslag begon met Maik, die hier niet helemaal aan zijn tijd kwam waarna Thomas het overnam en naar 0.57.75 zwom. Jeroen Lorius die niet veel meer traint in Hoogeveen i.v.m. zijn studie voor arts in Groningen, liet zien dat hij het team nog wel kan trekken, met een tijd van 0.56.75 gaf hij het over aan jeugd zwemmer Junior de Bruin die met een mooie tijd van 0.56.77 naar de zevende plaats zwom.

Daarna volgde er de tien keer 100m vrije slag waarvoor sommige zwemmers helemaal vanuit Hoogeveen waren gekomen. Darryl Lubbinge begon 0.55.53, Jeroen 0.54.65, Erwin in een mooie p.r. wederom, 0.55.45, Maik 0.55.40, Jeugd zwemmer Owen Peeks p.r. in 0.55.64. Coen de lang die zelf niet tevreden was over zijn tijd 0.57.78 gaf weer over aan Chris Bolding die er nog een mooie 0.55.19 uitperste waarna Junior de Bruin naar 0.53.60 zwom. Als laatste de beide snelste heren van Hoogeveen, eerst Thomas die 0.52.51 zwom waarna Niels van Eck weer liet zien erg sterk te zijn en zwom 0.50.14 waarmee ze achtste werden achter sterke teams als P.S.V Eindhoven, Amersfoort, Dolfijn Amsterdam en meer grote clubs met veel leden. Dit heren team werd in totaal zevende en dat was een hele mooie prestatie waar iedereen heel tevreden mee was.

Volgend weekend is de eerste ronde van de Hoofdklasse waar de ploeg voor het zeventiende jaar op het hoogste niveau mee gaat doen en er alles aan zal doen om met de beste 15 zwemteams in Nederland zich te blijven handhaven. Zondag volgt er dan een thuiswedstrijd waar de zwemmers de lange afstanden gaan zwemmen waar dan voor sommige zwemmers misschien nog een limiet voor het NK lange afstanden gehaald kunnen worden.