//Tiamo van der Veen flikt het weer: Nederlands Kampioen Jaargang finale

Tiamo van der Veen flikt het weer: Nederlands Kampioen Jaargang finale

Zondag was het voor alle kinderen tot 12 jaar de jaargang finales in een 50m bad en deze worden altijd in Dordrecht gezwommen. Tiamo van der Veen wilde hier zijn titel verdedigen op de 100m rugcrawl die hij het afgelopen winter in Leiden in een 25m bad had behaald. Hij begon goed en ging direct in de aanval waarbij hij naar 50m de leiding had en deze na het keerpunt niet meer uit handen gaf. Met een mooie 1.18.54 tikte hij drie seconden voor de nummer twee, Jip Bakker aan en kon de gouden medaille in ontvangst nemen.

Dit was niet het enige succes voor Z.P.C. Hoogeveen want naast deze gouden medaille was het Olivier Wilbers die op zijn eerste afstand de 200m wisselslag heel verrassend de bronzen medaille pakte. Hij mocht startten op de 50m vlinderslag en deed dit goed wat hem een mooie tijd van 0.40.05 opleverde en eindigde hij als achttiende. Hij zwom samen met Tiamo de 100m rug maar had eigenlijk zijn hoofd bij de 100m vrije slag waar hij in Leiden een medaille op gewonnen had, wat resulteerde in een 1.24.46 wat een negende plaats betekende. Daarna kwam voor hem zijn favoriete 100m vrije slag en daar zwom hij in een mooie race naar de zilveren medaille in 1.08.07 , dat was maar net achter de nummer één Joeri Harreman die goud won in 1.07.32.

Als derde was het Charley Blide die op deze zondag zelfs drie medailles meenam naar Hoogeveen, in dit geval ook echt Hoogeveen want zij is het afgelopen weekend van Emmen naar Hoogeveen verhuisd en woont nu vlak bij het zwembad wat heel veel tijd gaat schelen. Zij kwam als eerste op de 400m vrije slag aan de beurt, hier was misschien wel op een medaille gerekend maar die miste ze en werd vierde. Daarna zwom ze de 200m wisselslag en haalde daar de zilveren medaille in 2.54.05 en was daar heel blij mee. Na deze race volgde de 100m rugcrawl, daar stond ze als eerste geplaatst maar kon dat niet helemaal waarmaken en werd derde, al lag het heel dicht bij elkaar 1.19.00 (goud), 1.19.62 (zilver) en voor Charley 1.19.78. en de bronzen medaille. Bij de 100m vrije slag was de concurrentie groot, hier moest ze Pippa van ’t Land van ZPC Amersfoort voor laten gaan en pakte ze wederom de zilveren medaille in 1.08.92. Zij kan met een heel goed gevoel terug kijken op deze jaargang finale en dat was voor haar de laatste keer, volgend jaar start zij bij de junioren.

Naast deze medaille winnaars had Hoogeveen nog drie jonge zwemmers die mochten startten. De jongste was Dachén Haayer die geboren is in 2008 en mee mocht zwemmen met de beste 24 kinderen van 2007 wat op zich al een hele knappe prestatie is. Zij won haar serie op de 100m schoolslag en de serie daarna had geen zwemster die sneller zwom waarna de laatste serie van start ging. In deze serie waren het alle zwemster die haar voor bleven maar met 1.42.19 werd ze heel knap negende, volgend jaar zwemt alleen tegen haar eigen leeftijd genootjes.

Carlijn Gruppen mocht op drie afstanden startten en dat is knap als je bij de beste 24 in je leeftijd hoort en dan ook nog op meerdere afstanden mag startten. Als eerst ging ze op de 100m rugcrawl van start en haalde daar in een mooie tijd van 1.28.45 de dertiende plaats, waarna ze de 100m schoolslag zwom. Dit ging niet helemaal zoals ze gehoopt had en daar een tijd van 1.49.01 en een 23ste plaats. Als laatste mocht ze de 200m wisselslag zwemmen en daar een tweeentwintigste plaats in een tijd van 3.25.96.

Als laatste zwemmer had Hoogeveen Robin van der Burg die op twee afstanden mocht startten, de 100m rug en de 100m vrije slag. Bij de 100m rug een mooie tijd van 1.20.62 en een twaalfde plaats, waarna hij de 100m vrije slag zwom. Daar ging hij heel goed van start maar kon dit niet helemaal tot het einde volhouden waardoor hij in 1.12.60. finishte en een 25ste plaats voor hem.

Deze kinderen trainen nog zo weinig dat het al een geweldige prestatie is om daar te mogen startten, zij zullen per jaar beter gaan zwemmen en door groeien, zodat straks bij de junioren Kampioenschappen leuke dingen verwacht kunnen worden.

Dit a.s. weekend gaan de zwemmers naar Amsterdam waar ze zaterdag en zondag gaan proberen op 25m bad  goede tijden en eventueel alweer limieten te gaan zwemmen voor het volgende seizoen.

De zwemmers zijn nu op hun best zo aan het einde van het seizoen en het gaat na de zomerstop nog wel even duren voordat ze weer op dit niveau zijn. Het zwembad “de Dolfijn” gaat vier weken dicht waardoor de zomerstop iets eerder dan gepland ingaat.