//Tien medailles voor zwemmers ZPC Hoogeveen bij NJJK in Eindhoven
DSC 1710

Tien medailles voor zwemmers ZPC Hoogeveen bij NJJK in Eindhoven

Bij de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren en jeugd zwemmers heeft Hoogeveen heel goed gepresteerd. Deze Kampioenschappen worden in een 50m bad gezwommen en daarbij heeft Z.P.C het geluk dat het voor deze trainingen terecht kan in “de Waterlelie” in Zuidwolde. Dit maakt dat ze gewend raken aan zwemmen in een 50m bad, wat compleet anders is dan in een 25m bad, waardoor de kansen op goede prestaties groter worden.

Bij de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren en jeugd zwemmers heeft Hoogeveen heel goed gepresteerd. Deze Kampioenschappen worden in een 50m bad gezwommen en daarbij heeft Z.P.C het geluk dat het voor deze trainingen terecht kan in “de Waterlelie” in Zuidwolde. Dit maakt dat ze gewend raken aan zwemmen in een 50m bad, wat compleet anders is dan in een 25m bad, waardoor de kansen op goede prestaties groter worden.

Donderdag werd er begonnen met de 400m vrije slag waar Kyra Wooldrik en Wiktoria Redzimska de spits afbeten en startten naast elkaar in de jeugd series. Ze gingen de hele tijd zij aan zij en dat was in de eindtijd te zien, waar Kyra voor Wiktoria bleef en negende en tiende werden in net geen nieuwe p.r.

Daarna was het Charlotte Wilbers die bij de meisjes junioren twee startte en haar werden vooraf goede kansen op een medaille toebedeeld. Dat ze dat zo letterlijk nam en de hele race mee bleef doen, de laatste baan iedereen voorbij zwom en de gouden medaille pakte in 4.48.91 en een nieuw Drents record, daar had niemand op gerekend. De vreugde was erg groot bij de Hoogeveense zwemmers en de trainsters, de beloning voor goed trainen en de laatste tijd iets meer langere afstanden doen, was daar. Voor haar was het een uitstekend weekend want naast deze gouden medaille pakte ze op de 800m vrije slag de bronzen in een mooie p.r. van 10.00.19 en een Drents record.
Verder zwom ze de 50, 100 en 200m vrije slag en daar weer nieuwe tijden en hoge klasseringen en maakte een uitstapje naar de 200m rug en de 400m wisselslag en liet zien daar gewoon mee te kunnen doen. Bij de 400m wisselslag die op zondagmiddag gezwommen werd, zij had toen al heel veel gezwommen, werd ze achtste in een dik p.r. van 5.45.33 en op de 200m rug eveneens een achtste plaats.

DSC 1706

Sanne Hofman zwom dit weekend heel veel afstanden, want alles wat zij in de series zwemt doet ze in de middag nog een keer maar dan in de finale. Veel uitstapjes naar ander slagen waaronder de schoolslag, die ze eigenlijk goed kan maar nooit zwemt en dat liet ze dit weekend dan ook zien met een gouden medaille en een Nederlands record op de 100m in 1.31.82. 
Eindelijk weer eens een goed weekend waarin de meeste afstanden goed liepen en na een moeilijke periode alles toch weer beter gaat.Zij haalde twee keer goud, een keer zilver en drie keer een bronzen medaille en heeft dit weekend aangegrepen om zonder druk goed te zwemmen bij haar laatste jeugd kampioenschappen en start volgend jaar bij de dames op het grote NK.

De derde zwemster die dit weekend eindelijk beloond werd voor het lange wachten op een NK medaille was Mirthe Schenkel. Haar werd al lange tijd gezegd dat ze geduld moest hebben en dat het zeker zou gaan komen en nu was het zover. Begonnen werd er met de 100m schoolslag waar ze een prachtige tijd van 1.16.11 neerzette maar hier vierde werd, wel was deze tijd een Drents record. Daarna kwam de 50m schoolslag waar ze hoog stond maar dat zegt niet zoveel, als het zover is moet het allemaal lukken. Na een mooie race tikte ze aan als derde en dit betekende haar eerste medaille bij een NK waarna ze zondagmiddag de 200m schoolslag moest zwemmen. Deze ging weer heel goed, zij had al een hele mooie tijd staan, gezwommen bij de regio kampioenschappen maar nu was de wedstrijd veel spannender. Zwemmen in de snelste serie waar al je concurrenten naast je liggen en dan niet te gretig beginnen dat is moeilijk, maar ze deed het erg goed en tikte net als derde aan, voor Silke Huisman van “ORCA” Leeuwarden 2.45.07 tegen 2.45.09.

DSC 1702

Wiktoria Redzimska zwom veel afstanden, gevarieerd van rug, vrije slag, schoolslag, vlinderslag tot aan de 400m wisselslag. Begon het een beetje moeizaam, dat herstelde ze geweldig en bij de 200m vlinderslag eindigde ze op de vijfde plaats, waarna ze op de 400m wisselslag in een dik p.r. 5.18.58 naar de zevende plek ging en daarmee hele mooie finales zwom.

Senna van der Veen mocht alleen de 200m rug zwemmen en kwam daar netjes tot een nieuwe tijd van 2.40.94. Miron Schimmelpenning kwam naar Eindhoven voor de 200m schoolslag waarop ze de limiet maar niet kon halen en ingeschreven werd omdat ze net binnen de norm viel van de tijd die je er boven mocht zitten. Daar had ze deze zondagmiddag geen last van en ging heel goed weg op de eerste 100m waarna ze het prima afmaakte en haar serie won in 3.06.84 en dat was zeven seconden onder haar p.r. , een achtste plaats maar ze zat maar drie seconden verwijderd van de nummer drie.

Bij deze meisjes werden er nog estafettes gezwommen waarbij ze op de 4 x 100m wisselslag achtste werden met Wiktoria, Kyra, Mirthe en de jonge Charlotte bij de jeugd. Bij de 4 x 200m vrije slag met Kyra, Charlotte, Mirthe en Wiktoria werden ze tiende bij de jeugd en bij de 4 x 100m vrije slag zwommen ze met een junioren team. Daarin zwom de speciaal hiervoor naar Eindhoven gekomen Leah Anakotta een hele mooie tijd van 1.07.65 en werd daar samen met Senna van der Veen, Mirthe Schenkel en Charlotte Wilbers zestiende.

Bij de jongens was de jongste van het stel Mac Peeks wel heel dicht bij een bronzen medaille op de 200m rugcrawl waar hij net (2.29.41) in de laatste meters Jort van der Vlag van WS Twente voor moest laten gaan (2.28.53.) Hij zwom veel afstanden, had veel limieten gehaald en deed dit erg goed waarbij er allemaal nieuwe tijden op de klokken kwamen. 

Zijn broer Owen ging dit NJJK voor de 1500m vrije slag en heeft de laatste tijd daar veel energie in gestoken wat goed uitpakte met een p.r. van zestien seconden naar nu 17.22.92. Hij heeft de pech dat hij drie hele goede lange afstand zwemmers voor hem heeft die nu nog aanzienlijk sneller gaan en werd vierde op gepaste afstand. Hij zwom de 200m vrije slag in een nieuwe tijd en de 100m rug kwam er een mooie 1.04.63 op de klok, waar hij dertiende werd.
De 200m rug ging naar 2.18.57 en een elfde plaats, hij zwom samen met Maik Huser, Junior de Bruin en Coen de Lang de 4 x 100m wisselslag, 4x 200m vrije slag en de 4 x 100m vrije slag. Bij deze laatste estafette stegen de jongens boven zichzelf uit en zwommen in een heel dik p.r. van zes seconden naar een negende plaats en dat bij de jeugd, met twee junioren zwemmers in het team. Bij de 4 x 200m vrije slag een hele mooie vijfde plaats met een p.r. van twaalf seconden en daar voor Owen een hele mooie 2.02.89.

Maik Huser die in al deze estafettes zwom heeft laten zien dat nu pas de trainingen bij Hoogeveen hun uitwerking gaan krijgen. Hij was startzwemmer bij de 4 x 100m vrije slag en begon met een hele mooie 0.56.44, zijn 100m schoolslag in de 4 x 100m wisselslag ging sneller dan ooit 1.08.01 en bij de 4 x 200m vrije slag haalde hij zijn p.r. met zeven seconden naar beneden. Individueel had hij alleen de 50m schoolslag limiet gehaald maar mocht op basis van de inschrijf limiet de 100m schoolslag zwemmen. Weken was hij bezig om de limiet te halen op deze 100m schoolslag maar had de moed na vele pogingen opgegeven.
Maar dit was niet nodig want dit weekend ging hij dik onder die limiet tijd en miste maar net de finale bij de jeugd in een mooie tijd van 1.09.18 waar 1.08.60 nodig was om bij de beste tien te mogen startten. Bij de 50m schoolslag was het nog minder want daar zwom hij naar een dik p.r. van 0.30.87 waar hij 0.30.83 nodig had om te mogen startten in de finale. Dik tevreden was hij over het afgelopen weekend waar hij hele mooie tijden heeft neer gezet.

De verwachtingen bij Junior de Bruin waren hoog ook al moest hij zwemmen tegen jongens die een jaar ouder waren, hij stond er erg goed voor. Op de 100 en 200m vlinderslag haalde hij de finales waarbij de 100m een p.r. opleverde, maar in deze finales was hij niet super gemotiveerd om er het uiterste uit te halen. Dit werd heel anders toen de 50m vlinder en de 50m vrije slag aan bod kwamen, daar haalde hij tussen alle geweld van de grote jongens de finale in mooi tijden. Bij de 50m vrije slag eindigde hij in een hele mooie tijd van 0.24.39 achter alle jongens van 1999 als eerste van de jaargang 2000 op de zesde plaats. Bij de 50m vlinder was het verschil heel klein in de finale, daar zwom de eerste 0.25.34, nummer twee 0.25.37, de derde 0.25.50 en werd Junior vierde in 0.25.51. Je moet zo’n weekend de hele tijd scherp zijn en er vol voor gaan wil de laatste afstand ook lukken en daarbij ben je een beetje geluk nodig.

Raoul Witten presteert op een NJJK altijd goed en gaat voor iedere afstand, waarbij hij de nodige limieten gehaald had. De 1500m vrije slag ging hem heel goed af en hij zwom met een p.r. van bijna 20 seconden naar 18.15.50 en een achtste plek. Hij begint de laatste tijd te groeien en dat is aan zijn zwemmen te zien, bij de rug nummers de 100 en 200m kwamen er mooie tijden op de klok. De 100m ging nu in 1.07.37 en daarbij komt hij weer in de buurt van de andere zwemmers, de 200m ging in 2.23.69 en daar een twaalfde plaats op zes seconden van de bronzen medaille. Als hij zo door blijft groeien word zijn geduld wel beloond en zal hij een goede tegenstander voor de andere zwemmers worden, aan zijn zwemmen en inzet zal het niet liggen. 
Bjὂrn Kokkelkoren is van dezelfde leeftijd en hij heeft van groeien geen last, hij is juist heel groot wat weer andere problemen met zich meebrengt zoals lichaam onder controle krijgen.Dit afgelopen weekend had hij de limiet voor de 200m rugcrawl en zwom deze heel goed waarbij hij 2.27.75 op de klok zette wat een p.r. van twee seconden was.

Coen de Lang had een wisselend weekend waarbij hij niet met al zijn afstanden tevreden was. Zo had hij meer verwacht van zijn tijd als startzwemmer in de 4 x 200m vrije slag, maar zwom hij een mooie tijd op de 100m rug 1.04.85 waarbij hij clubgenoot Owen net voor moest laten gaan. Hij is een echte wisselslag zwemmer en beheerst al zijn slagen heel goed alleen de beheersing van zijn lichaam is soms wat lastig maar dat gaat komen. Nu was hij al heel goed op de 400m wisselslag waar hij in een mooie race en een mooi p.r. van vijf seconden naar 5.00.49 en een zesde plaats zwom. Bij de 200m wisselslag was de verbetering kleiner en de klassering lager maar daar een mooie race waarbij hij laat zien dat het eraan komt.