//Oproep ZPC Hoogeveen aan provincie: steun bouw 50m zwembad!

Oproep ZPC Hoogeveen aan provincie: steun bouw 50m zwembad!

HOOGEVEEN – Met veel interesse volgt ZPC Hoogeveen de discussie over de komst van een ijsbaan in Hoogeveen of Assen en de toekenning van de provinciale subsidie van 5 miljoen euro. De zwemclub merkt dat de roep vanuit de Hoogeveense bevolking voor een nieuw zwembad in Hoogeveen, in plaats van een ijsbaan, steeds sterker wordt. ZPC Hoogeveen sluit zich bij deze oproep aan en maakt zich hard voor de komst van een 50m zwembad geschikt voor zowel de sportieve als de recreatieve zwemmer in Hoogeveen en wijde omgeving.

HOOGEVEEN – Met veel interesse volgt ZPC Hoogeveen de discussie over de komst van een ijsbaan in Hoogeveen of Assen en de toekenning van de provinciale subsidie van 5 miljoen euro. De zwemclub merkt dat de roep vanuit de Hoogeveense bevolking voor een nieuw zwembad in Hoogeveen, in plaats van een ijsbaan, steeds sterker wordt. ZPC Hoogeveen sluit zich bij deze oproep aan en maakt zich hard voor de komst van een 50m zwembad geschikt voor zowel de sportieve als de recreatieve zwemmer in Hoogeveen en wijde omgeving.

Gedeputeerde Staten van Drenthe stelt voor 5 miljoen subsidie toe te kennen voor de bouw van een ijsbaan in Hoogeveen. Op 28 juni vergadert Provinciale Staten over dit voorstel. De beslissing of er geld gaat naar de ijsbaan in Hoogeveen of in Assen, of naar geen van tweeën, is aan Provinciale Staten. Assen heeft aangekondigd hoe dan ook te bouwen, ook als Hoogeveen het potje van 5 miljoen krijgt.
Het is duidelijk dat twee ijsbanen zo dicht bij elkaar niet rendabel zijn. ZPC Hoogeveen sluit zich aan bij de veel gehoorde wens om de 5 miljoen niet te besteden aan de bouw van een ijsbaan, maar uit te geven aan een nieuw bovenregionaal zwembad in Hoogeveen. “Wij roepen de leden van de Provinciale Staten op goed na te denken over de besteding van de 5 miljoen euro gemeenschapsgeld“, vertelt Lucia Koobs, secretaris van ZPC Hoogeveen. Ze benadrukt: “De 5 miljoen is niet specifiek bestemd voor een ijsbaan, maar voor een bovenregionale sportvoorziening in Drenthe. Dat kan dus ook een zwembad met een 50 meter bad zijn.”

Geen 50m baden in Drenthe
In de drie Noordelijke provincies is er slechts één 50m zwembad, in Drachten. Zwemmers van ZPC Hoogeveen en andere Drentse zwemclubs reizen nu geregeld naar Drachten om te kunnen trainen op een 50m bad. Met een 50m bad in Hoogeveen is niet alleen de lokale zwemclub gebaat, maar ook clubs uit de wijde omtrek zullen er gebruik van maken.
Lucia Koobs: “En vergeet niet dat wedstrijden in 50m baden duizenden zwemmers en toeschouwers trekken uit heel Nederland. Meestal gaat het om meerdaagse wedstrijden waarbij in de regio wordt overnacht. Het effect voor Hoogeveen en de rest van Drenthe zal geweldig groot zijn.”

De top van Nederland
ZPC Hoogeveen zwemt al jarenlang in de top van Nederland. Sinds 2003 komt de club uit in de hoofdklasse, het hoogste niveau in Nederland. Op de verschillende Nederlands kampioenschappen worden elk jaar vele medailles behaald. Op de Nederlandse junioren en jeugdkampioenschappen afgelopen weekend in Eindhoven werden bijvoorbeeld 3 gouden, 1 zilveren en 6 bronzen medailles behaald. Afgelopen zomer zwom Sanne Hofman zelfs op de Paralympische spelen in Rio de Janeiro.
“Om deze prestaties in de toekomst te kunnen blijven halen en zelfs te verbeteren is een 50m zwembad zeer gewenst”, vertelt de secretaris van ZPC Hoogeveen. “Alle belangrijke zwemwedstrijden in Nederland en de rest van de wereld vinden plaats in een 50m bad.”

Niet meer van deze tijd
Het huidige zwembad is niet meer van deze tijd en wordt al jaren met kunst en vliegwerk overeind gehouden. Een veel gehoorde klacht is de slechte luchtbehandeling waardoor de zwemmers last van de luchtwegen krijgen tijdens de trainingen. Wedstrijden worden nauwelijks meer gehouden in zwembad De Dolfijn, omdat de accommodatie niet geschikt is voor wedstrijden op hoog niveau. Ruimtegebrek is een ander probleem, tijdens de trainingen liggen de banen vaak erg vol omdat er niet meer badwater beschikbaar is.
“Wel willen wij benadrukken dat de samenwerking tussen de zwemclub en het zwembad uitstekend is”, zegt Lucia Koobs. “Het personeel van het zwembad doet er alles aan om met de beperkte middelen die er zijn zo goed mogelijke faciliteiten te creëren voor de zwemclub.”

Kindvriendelijk
In Hoogeveen is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het vernieuwde Bentinckspark. Er zijn nieuwe voetbalvelden en moderne accommodaties gerealiseerd. Er is een mooie atletiekbaan gebouwd en vorig jaar is de nieuwe sporthal het Activum geopend.
ZPC Hoogeveen is van mening dat het tijd wordt om nu ook te investeren in een nieuw zwembad. Het oude zwembad past niet in de uitstraling van het vernieuwde Bentinckspark. Een nieuw zwembad past bovendien perfect bij de recent uitgesproken ambitie van de gemeente om in 2021 de kindvriendelijkste gemeente van Nederland te willen zijn.
Met een ondersteuning van 5 miljoen van de provincie kan er een bovenregionaal zwembad gebouwd worden. Daarmee kunnen niet alleen grote zwemwedstrijden naar Hoogeveen worden gehaald, maar komt ook de recreatieve zwemmer weer naar het zwembad in Hoogeveen. Er zijn bovendien mogelijkheden om een zwembad te bouwen waar het dak en de zijwanden open kunnen bij mooi weer, zodat Hoogeveen eindelijk weer een buitenbad heeft. Een wens van veel gezinnen.