//Druk maar goed weekend zwemmers ZPC Hoogeveen

Druk maar goed weekend zwemmers ZPC Hoogeveen

Bij de Regionale Kampioenschappen die het afgelopen weekend gezwommen werden in Drachten, waren de zwemmers van ZPC Hoogeveen zeer succesvol. Begonnen werd er op de vrijdagmiddag en dat ging zaterdagmorgen/middag en zondagmorgen/middag door, waarbij alle afstanden en estafettes aan bod kwamen. Met 73 individuele medailles en 12 estafette medailles presteerde de ploeg heel goed en daarnaast werden er nog een paar hele mooie tijden neer gezet die landelijk hoog scoren.

 

 

Bij de Regionale Kampioenschappen die het afgelopen weekend gezwommen werden in Drachten, waren de zwemmers van ZPC Hoogeveen zeer succesvol. Begonnen werd er op de vrijdagmiddag en dat ging zaterdagmorgen/middag en zondagmorgen/middag door, waarbij alle afstanden en estafettes aan bod kwamen. Met 73 individuele medailles en 12 estafette medailles presteerde de ploeg heel goed en daarnaast werden er nog een paar hele mooie tijden neer gezet die landelijk hoog scoren.

Daarbij was de 2.45.45 op de 200m schoolslag van Mirthe Schenkel de grootste uitschieter en zij verbeterde haar inschrijftijd met vier seconden en kan met deze tijd mee gaan doen op het NJJK voor de medailles. Nog zo’n uitblinker was Wiktoria Redzimska die aan het einde van een zwaar weekend op de zwaarste afstand de 400m wisselslag een p.r. van 12 seconden noteerde en daar een hele mooie 5.19.52 neerzette.

De zwemmers van Hoogeveen waren ingeschreven met tijden gezwommen in een 50m bad en dat had niet iedere club gedaan, wat maakte dat de Hoogeveeners soms niet in de snelste series startten waardoor je een vertekend beeld kreeg. Aangezien we zwemmen in 50m bad en die tijden altijd langzamer zijn dan de gezwommen 25m bad tijden, maakt omdat er op snelheid word ingedeeld dat niet altijd de snelsten tegen elkaar racen en dat is jammer.

Dit weekend werd nog aangegrepen om limieten te zwemmen voor het Nederlands Junioren/Jeugd Kampioenschap en Raoul Witten maakte daar dankbaar gebruik van en zwom daarnaast nog naar vijf zilveren en één bronzen medaille. Hij heeft in Tycho Anatasov van “de Kikker” uit Emmen een geduchte tegenstander, maar hij komt steeds dichterbij. Mac Peeks heeft ook een hele sterke tegenstander die bij “de Viking” zwemt en momenteel nog niet te pakken is wat maakte dat hij met zes zilveren en een bronzen medaille naar huis ging. Mooie tijden, limieten erbij gehaald en met hele mooie races laat hij zien mee te kunnen in het Noorden.

Junior de Bruin was samen met Koen Lems ieder goed voor drie keer goud en dat deden zij vooral  op hun favoriete afstanden. Zo zwom Koen op de schoolslag naar goud en was het Junior die op zijn 50/100m vlinderslag de gouden medaille haalde met daarnaast zijn favoriete 50m vrije slag. Natuurlijk is het altijd Niels van Eck die laat zien nog lang niet afgeschreven te zijn en met zijn tijd op de 100m vrije slag 0.53.02 nog goed tegenstand kan bieden aan de andere zwemmers. Hij nam twee gouden en drie zilveren medailles mee naar huis met daarnaast natuurlijk een groot aandeel in de drie medailles die gewonnen werden bij de estafette waarin zijn tijd als slotzwemmer bij de 4 x 100m vrije slag 0.51.60 van grote klasse was.

Bij de jongste meisjes junioren één waren het Julia Redzimska en Miron Schimmelpenning. Julia mocht al op verschillende afstanden startten en deed dit heel goed. Ze won een bronzen medaille op de 200m rugslag. Miron was naar Drachten gekomen om de limiet te zwemmen op de 100 en 200m schoolslag voor het NJJK, maar slaagde daar net niet in. Wel zwom zij weer sneller en kan met die tijd worden ingeschreven omdat er een marche zit op de limiettijd van 0.5 seconde per 50m en daar zit zij ruim binnen.

Voor Maik Huser geld hetzelfde, hij wilde de limiet op de 100m schoolslag zo graag halen maar dit lukte niet. Met een mooie p.r. van 1.11.23 bleef hij ook binnen de marge dus mag hij gaan hopen dat hij mag startten bij het NJJK. Zijn 50m schoolslag was heel overtuigend en daar zwom hij naar een p.r. van 0.31.46 en dat is ruim onder die limiet. Voor hem veel nieuwe tijden en twee bronzen medailles waarmee hij kan terug kijken op een goed Kampioenschap.

Bij deze Kampioenschappen zwemmen de junioren in hun eigen leeftijd klasse en de jeugd zwemt met twee categorieën bij elkaar in, wat betekent dat bij de jongens 2000 en 1999 tegen elkaar zwemmen en bij de meisjes 2001 en 2002 samen gingen. Deze leeftijden zijn in het Noorden heel goed bezet en dat maakt het voor sommigen lastig om een medaille te winnen en dat is wel jammer.

Wiktoria nam na haar toptijd op de 400m wisselslag nog een keer goud, twee keer zilver en brons mee naar Hoogeveen Zij gaat er elke afstand vol voor en was teleurgesteld dat het niet lukte om op de 200m vlinderslag de limiet te halen waar ze maar een fractie boven zit. Charlotte Wilbers is de laatste tijd heel goed bezig en laat zien dat de top meisjes 2004 in Nederland rekening met haar moeten gaan houden. Dit weekend zwom zij weer de sterren van de hemel en vooral op de langere afstanden gaat het heel goed. Hier word bij de training ook rekening mee gehouden en zo zwom zij op de 400m vrije slag naar een p.r. van vier seconden 4.52.03, de 200m vrije slag ging naar 2.18.19 en de gouden medaille en de 100m vrije slag naar nu 1.05.12 en dat was onder de limiettijd voor het NJJK. Ook op haar andere afstanden en zij zwom dit weekend veel , i.v.m. het aanstaande NJJK is het goed om te racen in een 50m bad, zette zij nieuwe tijden neer.

Senna van der Veen wilde heel graag de limiet op de 200m rug zwemmen maar bleef steken op twee seconden hier boven en zal wel ingeschreven worden. Zij groeit hard en soms eist dit zijn tol ten opzichte van het zwemmen en moet je geduldig zijn. Van dezelfde leeftijd zijn Leah Annakotta, Manon Tiiggelaar en Dominique Dingshoff en daar was het Leah die erg goed zwom en met haar tijd van 1.10.03 zich in de estafette ploeg voor de 4 x 100m vrije slag team zwom, die deelnemen aan het NJJK. Manon heeft het wat moeilijker de laatste tijd en kwam niet aan haar tijden dit weekend, maar bij Dominique is dat niet het geval zij laat de laatste tijd zien dat het steeds beter gaat ondanks dat ze maar klein en fijn is. De meisjes zwommen in de opstelling Senna , Charlotte, Manon en Mirthe naar de zilveren medaille op de 4 x 100m en de 4 x 200m vrije slag en met Miron Schimmelpenning op de schoolslag voor Mirthe, die bij de dames in de estafette zwom, haalden ze brons op de 4 x 100m wisselslag. 

Bij de jongens heeft Hoogeveen naast Raoul en Junior natuurlijk nog Bjorn Kokkelkoren, Josse Reinders, Owen Peeks en Coen de Lang. Deze jongens pakten hier en daar hun medailles mee, bij deze jongens blijft het lastig, is de één groot en slungelig waar de andere nog moet gaan groeien. Al deze factoren spelen mee en dan kun je nog niet verwachten dat ze sterk zijn en moeten ze geduld houden. Owen die vooral op de langere afstanden erg goed is, wil heel graag en dan is geduld lastig, hij haalde dit weekend drie zilveren en één bronzen plak in mooie tijden. Coen en Bjorn zijn beide erg groot en dan word het controleren van je lichaam moeilijk als de kracht er nog niet is, maar daar kun je op wachten. Alle twee de jongens kunnen heel goed zwemmen en Bjorn zit al erg dicht bij de limieten en die gaan er komen.

Josse is later bij de selectie gekomen en heeft qua trainen een achterstand maar begint nu goed op gang te komen en zijn 1.03 in de 4 x 100m vrije slag ploeg samen met Owen, Coen en Raoul was goed voor de gouden medaille. Net als bij de 4 x 200m vrije slag en de 4 x 100m wisselslag waarbij in deze laatste Bjorn de 100m rug zwom in een mooi p.r. van 1.09.71 en daar samen met Coen (schoolslag) Owen (vlinderslag) en Raoul (vrije slag) ook goud gehaald werd.

Bij de heren werden er hier en daar nog wel wat medailles gehaald door Ardi Knol, Thomas Kappe en eerder genoemde Koen Lems en Niels van Eck. Ardi had het moeilijk dit weekend maar bij Thomas liep het prima en hij was in de 4 x 100m wisselslag ploeg de startzwemmer bij de rugcrawl en zette daar een mooie tijd van 1.03.76 neer en won samen met Junior de Bruin, Koen Lems en Niels van Eck de gouden medaille. De heren ploeg met Koen, Ardi, Thomas en Niels wonnen verder zilver op de 4 x 200m vrije slag en goud op de 4 x 100m vrije slag.

Bij de dames ging het wat moeilijker en daar was het alleen Alinda Dingshoff die twee keer goud won, drie zilveren en twee bronzen medailles meenam naar Hoogeveen. Zij had een zwaar weekend met vooraf gaande aan dit weekend vanuit school de “Athene spelen” op donderdag en vrijdag in Groningen en moest daar sporten met het schoolteam en kwam op vrijdag direct door naar Drachten. Ondanks dit laat zij altijd zien een hele goede zwemster te zijn en gaat op iedere afstand de strijd aan met haar tegenstanders en ook bij de estafettes is zij van onschatbare waarde. 

Anique Coelingh had hetzelfde probleem en kwam ook vanuit Groningen rechtstreeks naar Drachten, waar ze ondanks dit nog mooie tijden neerzette op sommige afstanden. Simone Krans kwam niet in aanmerking voor medailles ondanks dat ze goed zwom en met de estafette ploeg behaalde ze drie medailles bij de dames. Bij deze estafette ploeg ook Jill Blide die weer een beetje aan het terug krabbelen is en dit weekend weer wat mooie tijden noteerde. 

Kyra Wooldrik is bij de dames estafette ploeg de vaste waarde bij de 4 x 200m en 4 x 100m vrije slag en ook bij de 4 x 100m wisselslag was zij de slotzwemster op de vrije slag. Zij haalde de eerste avond op de 400m vrije slag, die ze zij aan zij met Wiktoria Redzimska naar een hele mooie tijd van 4.45.00 zwom, de limiet voor het NJJK binnen. De winst moest ze aan Wiktoria laten die met 4.44.48 ook de limiet voor het NJJK haalde en zij heeft inmiddels de nodige limieten binnen.

Inge Frank die dit weekend voor de eerste keer een wedstrijd voor Hoogeveen zwom, zij is afkomstig van “de Plons”in Coevorden, had het moeilijk in het 50m bad.Als je hier nooit in gezwommen hebt is dit moeilijk en zij zal hier doordat Hoogeveen in het 50m buitenbad van Zuidwolde traint snel genoeg aan gaan wennen en als zij het nieuwe seizoen start met trainen bij Hoogeveen zullen haar tijden zich snel gaan verbeteren.

Sanne Hofman zwom in de gehandicapte klasse mee en haalde daar de nodige medailles binnen maar zij komt de laatste tijd niet meer aan haar tijden op haar beste afstanden. De schoolslag en de vlinderslag die ze niet heel vaak in wedstrijden zwemt, waren wel goed voor een p.r. en het is te hopen dat ze haar vorm weer terug gaat krijgen.

Nu zijn er voor de NJJK zwemmers geen wedstrijden meer en zal de focus helemaal komen te liggen op het trainen richting deze belangrijke wedstrijd. Hierbij zal Zuidwolde een grote rol spelen want daar word de komende tijd veel trainingen afgewerkt.