//ZPC Hoogeveen wint medailles binnen en buiten Drenthe

ZPC Hoogeveen wint medailles binnen en buiten Drenthe

In het weekend van 7 en 8 januari stonden de provinicale winterkampioenschappen gepland. Door het slechte weer had de organisatie besloten om de zaterdag niet door te laten gaan voor de veiligheid van de deelnemers. Daardoor stond iedereen vol energie aan de start voor de zondag die was verdeeld in 2 sessies. Op zondag werden de 50 en 200m vlinderslag gezwommen, de 100m rugslag, de 100m schoolslag, de 200m wisselslag en de 200 en 400m vrijeslag. De beste 2 van elke leeftijdscategorie op elke afstand plaatsten zich voor de finaleronde in Burgum 15 januari. Tijdens de finale ronde strijden de beste 2 van elke noordelijke provincie tegen elkaar (Groningen, Friesland en Drenthe).

In het weekend van 7 en 8 januari stonden de provinicale winterkampioenschappen gepland. Door het slechte weer had de organisatie besloten om de zaterdag niet door te laten gaan voor de veiligheid van de deelnemers. Daardoor stond iedereen vol energie aan de start voor de zondag die was verdeeld in 2 sessies. Op zondag werden de 50 en 200m vlinderslag gezwommen, de 100m rugslag, de 100m schoolslag, de 200m wisselslag en de 200 en 400m vrijeslag. De beste 2 van elke leeftijdscategorie op elke afstand plaatsten zich voor de finaleronde in Burgum 15 januari. Tijdens de finale ronde strijden de beste 2 van elke noordelijke provincie tegen elkaar (Groningen, Friesland en Drenthe).

Op zondag ochtend 8 januari werd gestart met de 50m vlinderslag dames, deze afstand leverde direct 3 Drents kampioenen op. Alinda Dingshoff, Senna van der Veen en Kyra Wolderink mochten alle drie op de hoogste trede plaats nemen. Door werd gegaan met de 100m schoolslag waar Koen Lems en Maik Huser eerste werden in hun leeftijdscategorie. Bij de dames 100m rugslag wist Miron Schimmelpenning drents kampioen te worden in een mooi persoonlijk record van 1.24.98. Een goed voorbeeld doet volgen zo zwom Mac Peeks hierna een dik persoonlijk record op de 400m vrije slag in 5.07.15. vervolgens was het tijd voor de eerste estafette van de dag 4x200m vrijeslag Dames. Dat het zwemmen niet meer veel voorstelt in Drenthe bleek al tijdens het inzwemmen. Tijdens de estafettes was dit ook elke goed te merken aangezien er op een keer na nooit een volledige serie werd gevuld. Dat mag de pret niet drukken want Simone Krans, Jill Blide, Kyra en Alinda wonnen goud in 9.17.73.

Na een korte pauze werd de wedstrijd hervat met de 200m wisselslag voor heren. Die hebben altijd goede tegenstand aan Rowan Keen van ZC Borger en hij weet de heren van hoogeveen dan ook tot het uiterste te drijven met als gevolg dat Jeroen Lorius een nieuw persoonlijk record mocht optekenen van 2.10.54. De dames steken er met kop en schouders boven uit en wisten dit weekend ook meerde afstanden te “Sweepen”. Op de 200m vlinderslag deden Alinda, Jill en Kyra dit. Op de 200m wisselslag deden Alinda, Anique Coelingh en Wiktoria Redzimska dit. De mannen lukte dit alleen op de 50m vlinderslag met Gauke Eilander, Thomas Kappe en Jeroen. Thomas pakte ook een mooie 2e plaats op de 200m vrijeslag in een persoonlijk record van 1.58.32. Samen met Ardi Knol, Koen en Jeroen won Thomas de 4x200m vrijeslag ook afgetekend.

Tijdens de 100m schoolslag dames werden er 3 dames Drents Kampioen. Simone won het klassement overall. 2e in dit klassement en eerste bij junioren 3 was Mirthe Schenkel. Bij de junioren 1 pakte Miron de winst op haar favoriete afstand. De heren mochten zondagmiddag als laatste individuele afstand de 200m vlinderslag. Maik wist deze 200m te volbrengen in een nieuw persoonlijk record van 2.33.11. Bij de 400m vrijeslag dames was er een serie die met 2 vingers in de neus werd gewonnen. De winnares van deze serie en tevens Drents kampioen was Charlotte Wilbers in een nieuw persoonlijk record van 4.57.22

De ploeg van ZPC Hoogeveen behaalde in totaal 91 medailles waarvan 33 gouden, 34 zilveren en 24 bronzen een goede opmaat voor de wedstijd in Burgum.

Het programma is precies hetzelfde als vorige week alleen andere tegenstanders. Door veel afzeggingen mogen de nummers 3 en 4 in Drenthe ook vaak aan de start komen.

De 50m vlinderslag bij junioren 2 was wederom een prooi voor Senna in 33.86. Op de 100m schoolslag was voor hoogeveen de eerste sweep door Koen, Jeroen en Ardi. Direct daarna volgde nog een sweep door Charlotte, Senna en Manon Tiggelaar op de 100m rugslag. Op de 200m vlinderslag pakte Alinda afgetekend de titel.

Toen was het de beurt aan Niels Koster,  Koen, Jeroen en Thomas die op de 4x100m wisselslag onbedreigd naar de titel zwommen. Vervolgens zwom Mike op de 50m vlinderslag naar een 3e plaats in een persoonlijk record van 28.76. Op de 200m wisselslag was er winst voor Manon Tiggelaar in de junioren 2 met 2.47.37. Wiktoria wist op deze afstand de NJJK limiet te zwemmen in een tijd van 2.30.78.

Voor de junioren en jeugd is het NJJK over 2 weken. De vorm sluipt er langzaam in en met de puntjes op de i zullen er mooie klasseringen worden gezwommen.