//Op de valreep nog twee limieten voor Manon Tiggelaar

Op de valreep nog twee limieten voor Manon Tiggelaar

Bij de regio kampioenschappen in Drachten waar de kringen Friesland, Groningen en Drenthe tegen elkaar streden, kwamen er nog heel veel limieten op de klokken. Drie dagen duurde deze Kampioenschappen en ze begonnen op de vrijdagmiddag, waarna de zwemmers zaterdag en zondag de hele dag verder gingen. Manon Tiggelaar zwom dit weekend, waar het de laatste mogelijkheid was om nog een limiet te zwemmen voor de Nederlandse Kampioenschappen, er twee. Ze deed dit op de 200m en 100m rugcrawl en dat betekent dat ze automatisch de 50m rugcrawl er nog bij mag zwemmen.

Bij de regio kampioenschappen in Drachten waar de kringen Friesland, Groningen en Drenthe tegen elkaar streden, kwamen er nog heel veel limieten op de klokken. Drie dagen duurde deze Kampioenschappen en ze begonnen op de vrijdagmiddag, waarna de zwemmers zaterdag en zondag de hele dag verder gingen. Manon Tiggelaar zwom dit weekend, waar het de laatste mogelijkheid was om nog een limiet te zwemmen voor de Nederlandse Kampioenschappen, er twee. Ze deed dit op de 200m en 100m rugcrawl en dat betekent dat ze automatisch de 50m rugcrawl er nog bij mag zwemmen.

Ze was niet de enige die een limiet haalde want Raoul Witten voegde er twee toe aan het lijstje wat hij al had en zwom op de 400m vrije slag naar 4.49.91 en dat was ruim onder de 4.51.81 die vereist was. Verder zwom hij op de zware 400m wisselslag 5.32.47 wat brons betekende en onder de limiettijd van 5.33.63.

Bij deze afstand was hij niet de enige want ook daar was het de Poolse Wiktoria Redzimska die met haar tijd van 5.35.98 een p.r. van zes seconden zwom en daarop mag startten bij het NJJK, waar zij aan deel mag nemen omdat zij langer dan zes maanden bij een Nederlandse club zwemt. Jill Blide deed hier niet voor onder en zij zwom met een tijd van 5.30.65 ver onder de 5.39.66 die nodig was. Zij had helemaal een goed weekend en zette op al haar vrije slag afstanden hele mooie tijden neer.

Owen Peeks zwom dit weekend op de 200m en 400m wisselslag onder de limiet die nodig was voor deelname en hij ging op de 200m naar 2.29.07 en op de dubbele afstand naar 5.13.60, dat was tien seconden sneller dan zijn inschrijftijd en onder de vereiste 5.22.52. Hij zal moeten kiezen of hij dit allemaal wel gaat zwemmen bij het NJJK want hij heeft een druk programma.

Dat zelfde drukke programma heeft Charlotte Wilberts die dit weekend liet zien dat ze erg gegroeid is in het zwemmen en zij zwom geweldige tijden op al haar gezwommen afstanden. Daarbij pakte zij nog de limiet op de 100m rug en bleef ze op de 200m wisselslag daar een paar tiende boven maar zal ze wel ingeschreven kunnen worden. Verder haalde zij de gouden medaille op de 400m wisselslag in een mooie tijd, maar deze jonge meisjes zwemmen de 400m wissel niet op het NJJK.

Senna van der Veen zwom met een tijd van 1.20.67 op de 100m vlinderslag sneller dan de limiet, 1.21.09 en ging daarnaast op haar afstanden, en dan vooral de 200m rug, naar mooie tijden. Voor deze meisjes Manon Tiggelaar, Mirthe Schenkel, Senna van de Veen en Charlotte Wilbers was er de zilveren medaille op de 4 x 100m wisselslag waar startzwemster Manon Tiggelaar de limiet op de rug zwom 1.19.33.

Mirthe Schenkel zwom in deze estafette de 100m schoolslag, dat deed ze de afgelopen weken erg vaak om een goede indeling te kunnen zwemmen als het straks bij de NJJK moet gebeuren. Dit gaat haar steeds beter af, dit weekend kwamen er weer mooie tijden op de klok en haalde ze daarnaast op andere slagen en afstanden ook medailles en kan terug kijken op een goed weekend.

Z.P.C. Hoogeveen behaalde 31 gouden, 24 zilveren en 17 bronzen medailles en zwemmers die daarin een groot aandeel hadden waren Gauke Eilander (zeven keer goud, één zilver), Alinda Dingshoff ( zes goud, twee zilver, één brons), en Junior de Bruin ( drie goud, drie zilver één brons). Deze zwemmers stonden op veel van hun afstanden op het podium en zwommen op de afstanden waar ze heel goed in zijn mooie tijden voor nu.

De junioren zijn moe, zij hebben hard getraind de laatste weken en moesten dit weekend al hun afstanden hard zwemmen en een goede race indeling laten zien. Dit lukte bij de meeste zwemmers heel goed en lieten zien dat ze goed op weg zijn richting de NJJK. 

De oudere zwemmers, waar door gebrek aan belangrijke wedstrijden in deze tijd van het seizoen, een beetje de motivatie weg ebt, moesten dit weekend flink aan de bak. Niet alle zwemmers zwommen alle afstanden en hadden keuzes gemaakt, waarbij Ardi Knol niet heel veel zwom, Koen Lems alleen de 200m vlinder had afgezegd en Niels van Eck ook wat afstanden aan zich voorbij liet gaan.

Wel won Niels overtuigend de 100 en 50m vrije slag en zwom hij op het laatste nummer van dit zware weekend als slotzwemmer in de 4 x 100m vrije slag volgens sommigen de beste tijd van het weekend 0.52.88. Bij de 200m schoolslag een geheel Hoogeveens podium met op goud Koen Lems, zilver voor Niels van Eck en brons ging naar Ardi Knol. Daarnaast won Koen Lems met veel overtuiging de 100m schoolslag en pakte hij in totaal vijf medailles. Jeroen Lorius won natuurlijk zijn beide favoriete afstanden de 100 en 200m vlinderslag al moest hij in tijd op de 100m vlinderslag jeugd zwemmer Gauke Eilander voor zich dulden. Chris Bolding die de laatste tijd niet veel zwem water heeft gezien kwam voor een paar afstanden richting Drachten en pakte nog wel de bronzen medaille op de 100m rugcrawl.

Bij de jeugd waren het verder Anique Coelingh, Anouschka Steenbergen, Kyra Wooldrik, die persoonlijk geen medailles haalden, wel was het Kyra die bij de dames 4 x 100m vrije slag , en de 4 x 200m vrije slag, samen met Simone Krans, Jill Blide en Alinda Dingshoff de zilveren medaille haalden. Anique zwom op veel van haar afstanden nieuwe tijden en voor Anouschka was het weekend iets minder en zij zwom kleine p.r. ’s maar had er misschien iets meer van verwacht. Simone krans zwom bij de dames en haalde een bronzen medaille bij de 400m wisselslag en daarnaast drie keer zilver bij de estafettes.

Coen de Lang had een zwaar weekend en kwam op de meeste afstanden niet aan zijn tijden maar behaalde met de jongens Bas Kost, Owen Peeks en Junior de Bruin twee keer zilver op de 4 x 100m wisselslag en de 4 x 100m vrije slag en op de 4 x 100m vrije slag moesten ze de Kikker uit Emmen voor laten gaan en pakten ze de zilveren plak.

Thomas Kappe die na een jaar Amerika weer terug is in Hoogeveen zwom dit weekend wel een OK toernooi en pakte drie medailles van elke kleur één en zijn tijd op de 100m vrije slag van 0.55. 60 was erg goed en leverde hem goud op.  Brigit Beukeveld moest er even in komen dit weekend maar de tweede dag kwamen er toch weer nieuwe tijden op de klok en liet ze zien dat ze het zwemmen nog niet verleerd is.

Sanne Hofman die zaterdag is terug gekeerd van een training stage in Hongarije van drie weken, zwom zondag wel mee en haalde nog twee medailles. Zij is helemaal in voorbereiding voor de paralympische spelen in Rio en zal wel deelnemen aan het NJJK maar dat zal niet haar hoofddoel zijn.

Bij het slotnummer de 4 x 100m wisselslag waar Mariet Koster toch nog weer voor de rugcrawl kwam en goed opende, werd zilver gehaald. Simone Krans zwom hier de schoolslag, Alinda Dingshoff de vlinder en Jill Blide zwom als slotzwemster naar de tweede plaats achter ORCA. De tijden van eerder genoemde 4 x 100m vrije slag (4.09.56)en de 4 x 200m vrije slag (9.06.73)waren beide Drentse record bij meisjes 19 jaar. 

Z.P.C. Hoogeveen werd tweede in het medaille klassement achter ORCA die slechts één gouden medaille meer scoorde dan de ploeg uit Hoogeveen. De junioren gaan deze week een rustig weekje tegemoet waarna ze vrijdag afreizen naar Wachtebeke in België waar ze het hele weekend gaan trainen. Daarna duurt het nog anderhalve week, waarin veel rust ingecalculeerd word, waarna de NJJK begint. De ploeg bestaat uit negentien zwemmers en zwemsters en daar zit dan nog niet Sanne Hofman bij die wel meegaat naar het NJJK.