//Sanne Hofman definitief naar Rio

Sanne Hofman definitief naar Rio

Bij de Swim cup in Eindhoven, wat tevens de Open Nederlandse Kampioenschappen waren heeft Sanne Hofman zich ervan verzekerd dat ze naar de Paralympische spelen in Rio gaat. Ze had reeds eerder al voldaan aan de limiet op de 100m rugcrawl, maar daar kwam dit weekend toch nog wel een beetje onverwachts de limiet bij op de 400m vrije slag. 

Bij de Swim cup in Eindhoven, wat tevens de Open Nederlandse Kampioenschappen waren heeft Sanne Hofman zich ervan verzekerd dat ze naar de Paralympische spelen in Rio gaat. Ze had reeds eerder al voldaan aan de limiet op de 100m rugcrawl, maar daar kwam dit weekend toch nog wel een beetje onverwachts de limiet bij op de 400m vrije slag. 

Natuurlijk zat ze daar dicht bij in de buurt, maar in een weekend waar niet alles vanzelf ging en de tijdsverbeteringen een beetje wegbleven deed ze het op haar laatste afstand toch nog. Na een zwaar weekend voor haar waarin het niet echt wilde lukken, zwom ze in de middag nog boven de limiet, maar er was nog een kans in de avond, waar ze de finale mocht zwemmen en die greep ze. Met haar tijd van 5.08.87 bleef ze er tenslotte toch nog ruim onder en kreeg ze later op de avond de bevestiging dat ze mee ging naar Rio.

Het was zo wie zo een zware week, want de KNZB had bedacht dat ze de situatie van Rio al wat na moesten bootsen, dus duurde het toernooi vijf dagen en werden de series om twaalf uur in de middag gestart (normaal om negen uur s ’ochtends)  de C en B finales begonnen nu om zeven uur in de avond (normaal om vier uur) met daarna om negen uur de A finales. Dit betekende dat de zwemmers om elf uur s’ avonds terug waren in het huisje en het ritme dus niet optimaal was. De A en B finale was voor de beste zestien zwemmers , buitenlands en Nederlands, met daarbij een C finale voor de beste acht Nederlanders die daarna kwamen. Zo konden de meeste zwemmers ondanks het grote aantal buitenlandse deelnemers toch nog een tweede keer zwemmen op hun afstand. De zwemmers van Hoogeveen behaalden heel veel finale plaatsen, zo kwamen ze drie keer in de A finale, met daarnaast 25 finale plaatsen in de B en C. De vrije slag staat hoog in het vaandel bij de KNZB en daar is het deelnemers veld erg groot, daarom word hier een D finale aan toe gevoegd, zodat nog meer zwemmers een finale kunnen halen.

Koen Lems die een uitstekend NK zwom kwam twee keer in de A finale en deed dit op de 400m wisselslag en de 200m schoolslag. Beide keren zwom hij hele mooie nieuwe tijden en werd hierop zevende inclusief buitenlandse zwemmers, maar zesde Nederlander, bij de schoolslag in totaal zevende maar de vijfde Nederlander. Hij had hele mooie tijden op zijn schoolslag afstanden en dat was waar hij zijn zinnen op had gezet. Daarbij waren de tijden op de 100 en 200m schoolslag nieuwe Drentse records. Daarnaast zwom hij een aantal afstanden die hij als bijnummers had gekozen voor de dagen waarop hij geen schoolslag zwom. Bij de 200m vrije slag dook hij daarbij onder de twee minuten en dat wilde hij erg graag.

De derde A finale kwam op naam van de zeer jonge maar talentvolle Alinda Dingshoff, zij zwom zich op de 200m vlinderslag met een hele mooi p.r. van 2.25.11 (Drents record) naar de vierde plaats bij de Nederlandse zwemsters. Zij was alle dagen even goed en zwom zich heel vaak in de finales op verschillende afstanden en slagen met op de 100m vlinderslag een nieuw Drents record 1.04.44. De vlinder en de rugcrawl beheerst zij goed maar daarbij zwom zij de 200 en 400m vrije slag en deed dit allemaal in mooie tijden. Zij is nog maar vijftien jaar en haar Nederlandse kampioenschappen komen nog in juni en daar zal vanaf nu naar toe getraind worden.

Ditzelfde geld voor Gauke Eilander die bij de jeugd zwemt en deze wedstrijd mooie races kon laten zien op een 50m bad. Hij is beter in een 25m bad omdat hij de onder water fase heel goed beheerst en dus veel voordeel heeft van de keerpunten.Lange tijd heeft hij een beetje getwijfeld aan zijn eigen kunnen, maar dit weekend liet hij weer hele mooie dingen zien met als beloning veel finales en een persoonlijk en Drents record op de 50m vlinderslag. De andere afstanden bleef hij maar net boven zijn beste tijd en nu zal de focus richting het NJJK moeten voor hem.

Junior de Bruin is net als Alinda vijftien jaar en nog junior zwemmer en deed bij deze Swim cup mee om ervaring op te doen, hij had al limieten bij de heren waardoor hij mocht startten hier. Het gaat hem de laatste tijd allemaal heel gemakkelijk af maar dit weekend was dat een beetje anders en had hij het lastiger. Mooie tijd op de 50m schoolslag die hij als bijnummer zwom, daarnaast een hele knappe finale plaats op de 200m vlinderslag met een mooie nieuwe tijd van 2.15.20. Voor hem word het nu ook trainen richting de NJJK in juni waar hij zich weer in de medailles kan zwemmen.

Bij de oudere zwemmers was het Niels van Eck die een goed toernooi zwom met gevarieerde afstanden zoals de 50/100m vrije slag, 50/100m/200m schoolslag, de 50m vlinderslag en 100m rug. Hij haalde daarbij veel finale plaatsen en zwom of dicht op zijn p.r. of daar onder. Het deelnemers veld bij de vrije slag is heel groot en als je daar in kunt mee komen is dat goed. 

Jeroen Lorius begon de eerste dag met de 200m vlinderslag wat zijn beste afstand is en dat liet hij dan ook direct zien. In de finale zwom hij weer sinds lange tijd onder de 2.10 en behaalde daarin een zesde plaats bij de Nederlanders. Voor hem ook enkele bijnummers in deze lange periode, de 50 en 100m schoolslag deed hij naast alle vlinder afstanden en kan daar toch goed in meekomen.

Ardi Knol zwom de 50/100 en 200m schoolslag en kwam in de series niet altijd tot de beste tijden, waarop hij er dan s ’avonds een schepje bovenop deed in de finales en dat bracht elke keer weer een betere tijd op de klok. Bij de vlinderslag kan hij goed mee doen, wilde wel graag onder de minuut wat net niet lukte 1.00.74 ,dat zal dus nog even een doel blijven. De 200m schoolslag zwom hij in een hele mooie race direct in de series naar een p.r. van 2.28.81 en deed dat in de finale net weer wat sneller naar 2.28.41 en won daarmee de C finale.

Simone Krans was de enige die bij de dames zwom en zij had niet elke dag een afstand die ze kon zwemmen en dat is niet optimaal bij een kampioenschap wat zoveel dagen duurt. Het is moeilijk om dan gefocust te blijven en doordat de tijden nu anders waren en we s ’avonds laat thuis kwamen word je er niet fitter van. Haar tijden waren dan ook op de meeste afstanden dicht in de buurt van haar persoonlijke records en op de 100m rug en de 200m wisselslag kwamen er mooie persoonlijke records op de klok, maar helaas kwam ze daarmee niet in de finales.

Chris Bolding kwam alleen op zaterdag naar Eindhoven om de 100m rugcrawl te zwemmen. Hij had de afgelopen week toets week en daarbij was de prioriteit hoger, vandaar dat hij koos voor één dag. Daar zwom hij geen persoonlijk record en haalde de finale net niet maar bleef op de reserve plaats staan wat later wel zuur was omdat er tijdens de finale een baan vrij bleef doordat iemand zich niet had afgemeld.