//Mooie vierde ronde hoofdklasse voor ZPC Hoogeveen.

Mooie vierde ronde hoofdklasse voor ZPC Hoogeveen.

De vierde ronde in de hoofdklasse van de zwemcompetitie bracht voor Hoogeveen mooie tijden op de klokken. De rest van het land had deze vierde ronde reeds vorige week gezwommen dus de punten waren bekend en dat betekende dat Hoogeveen zich geen al te grote zorgen hoefde te maken om de kampioenswedstrijd in juni te mogen gaan zwemmen. De zevende plaats in het veld van de veertien ploegen kwam niet in gevaar en het bleek dat de ploeg zesde werd deze ronde.

De vierde ronde in de hoofdklasse van de zwemcompetitie bracht voor Hoogeveen mooie tijden op de klokken. De rest van het land had deze vierde ronde reeds vorige week gezwommen dus de punten waren bekend en dat betekende dat Hoogeveen zich geen al te grote zorgen hoefde te maken om de kampioenswedstrijd in juni te mogen gaan zwemmen. De zevende plaats in het veld van de veertien ploegen kwam niet in gevaar en het bleek dat de ploeg zesde werd deze ronde.

De vaste tegenstanders “de Dinkel” uit Denekamp en “Orca” Leeuwarden kwamen naar het thuisbad “de Dolfijn” in Hoogeveen. Goed aan elkaar gewaagd zijn deze drie clubs en we zullen ook alle drie bij de beste acht teams van Nederland eindigen. Deze keer was “de Dinkel” veruit de beste en Z.P.C. Hoogeveen liet Orca achter zich.

Dit kwam mede door de 400 meters die gezwommen werden bij de jongens meisjes 2002/2003 waar veel punten op gescoord kunnen worden en de onderlinge verschillen zijn daar groot waarbij “de Dinkel” heel veel seconden pakte ten opzichte van Hoogeveen en Orca.

Begonnen werd er met de 4 x 200m vrije slag waar Hoogeveen een geweldige ploeg heren heeft en deze wonnen dan ook van de Dinkel en Orca. Koen Lems begon en opende met 1.54.43 en Gauke Eilander, Jeroen Lorius en Niels van Eck zetten dit goed door. 

Daarna was het de beurt voor de jongste zwemmers van Hoogeveen die in deze Hoofdklasse mee zwemmen en deden dat heel goed. De 50m vlinder en de 100m vrije slag stonden op het progamma en daar veel persoonlijke records. Senna van der Veen, Manon Tiggelaar,Charley Blide en Miron Schimmelpenning zwommen allemaal nieuwe tijden en zorgden samen voor de punten.

Charlotte Wilbers hoort ook in deze leeftijd te zwemmen, maar zij zwom vandaag hogerop om daar de meisjes te ondersteunen. Deze meisjes, Manon Swierts, Kim Hillen, Mirthe Schenkel en dus eerder genoemde Charlotte Wilbers zwommen de 400m vrije slag en de 100m schoolslag. Verbeteringen van vele seconden op de 400m vrije slag waar Kim van 5.54 naar 5.23 ging en Manon van 5.37 naar 5.27. Mirthe Schenkel en Charlotte Wilbers zwommen voor de punten met 5.08.44 en 5.16.93, waarbij beide meisjes volgend jaar nog in deze leeftijd zwemmen. Bij de schoolslag was het Mirthe Schenkel die met een mooie p.r. van 1.21.76 voor de punten zwom en Manon Swierts was daar de tweede zwemmer met weer een p.r. 1.33.02.

Bij de jongste jongens waren het Olivier Wilbers, Tiamo van der Veen die voor de punten zwommen op de 50m vlinder en beide zwommen de 100m vrije slag waar Olivier de punten binnen haalde. Bij de 100m vrije slag zwom Mac Peeks als snelste met een tijd van 1.07.17 maar hij zwom later bij de oudere jongens 2002/2003 de 400m vrije slag mee maar was niet nodig voor de punten dus kon zijn tijd van de 100m vrije slag zorgen voor de punten, maar hij zwom de 50m vlinder niet mee.

Bij de leeftijd 2002/2003 jongens zwommen Björn Kokkelkoren en Raoul Witten voor de punten. Bij de schoolslag een mooie p.r. voor Raoul en bij de 400m vrije slag een dikke p.r. voor Björn die daar 22 seconden sneller ging van 5.35.54 naar 5.13.72.

Bij de jongens/meisjes 2000/2001 stond vandaag de 200m schoolslag en de 100m rug op het progamma en daar waren het Coen de lang, Bas Kost en Junior de Bruin die dit zwommen. Hele mooie dikke persoonlijke records op de rug voor alle drie de jongens waarbij Junior naar 1.01.79 ging en Coen die een jaar jonger is een hele mooie 1.03.45 op de klok bracht. Bas bleef daar wel iets bij achter maar voor hem op deze 100m rug toch een p.r. van twee seconden naar nu 1.07.94.

Op de 200m schoolslag was Coen de snelste Hoogevener met 2.36.61 en Junior zwom daar 2.43.66 met voor Bas weer een mooie p.r van drie seconden naar nu 2.50.96.

Bij de meisjes waren het Jill Blide en Anouschka Steenbergen die op de 200m schoolslag de punten binnen haalde, maar daar was het de felle, èèn jaar jongere Wiktoria Redzimska die een hele mooie 3.00.51 zwom. Kyra Wooldrik ging hier een beetje sneller dan haar p.r. maar deed dit op de 100m rug beter waar zij 1.11.50 noteerde en dat was een p.r. van drie seconden. Hier waren het Wiktoria en Anouschka die voor de punten gingen, Paulien Wesseling die een blessure heeft en daardoor niet zoveel mag trainen bleef boven haar beste tijden.

De leeftijd hier boven 1999/1998 zwommen de 200m rug en de 100m vrije slag en daar was het natuurlijk Gauke Eilander die op beide afstanden voor de punten en de winst ging.Niet helemaal tevreden over zijn tijden maar de zwemmers hebben na Tenerife nog niet veel rust gehad omdat er a.s. weekend een wedstrijd in Luik op het progamma staat.

Hier waren het verder Owen Peeks en Maik Huser die deze afstanden zwommen, Maik ging op de 100m vrije slag voor de punten en dat deed Owen op de rug en hij is veruit de jongste (2001). Maik Huser zwom een dikke p.r. op deze 200m rug en ging naar 2.21.30 waar Owen een kleine p.r. op de klok bracht 2.16.91.

Bij de meisjes in deze leeftijd was Brigit Beukeveld helaas ziek waardoor Simone Krans, Anique Coelingh en Suzanne Kah de afstanden de 200m rug en de 100m vrije slag moesten zwemmen. Hier waren het Simone en Anique die op beide afstanden voor de punten gingen en een mooie 2.23.73 voor Simone op de 200m rug. Suzanne had een klein p.r.tje op de 100m vrije slag en dat was bij Anique op beide afstanden het geval.

De dames en heren hadden een zwaar progamma, zij moesten de zware 200m vlinderslag, 200m wisselslag, 100m rug en 50m vrije slag zwemmen.

Bij de dames deed Alinda Dingshoff mee en dat was niet voor niks want samen met Mariët Koster zwom zij op de 200m vlinderslag voor de punten, ze won de afstand in een hele mooie tijd van 2.21.40. Marielle ter Stege was hier de derde zwemster maar traint niet al teveel de laatste tijd en dan is de 200m vlinderslag wel erg zwaar.

Bij de 50m vrije slag waren het Jakonien Koster die ondanks het weinige trainen wat ze doet een mooie 28er op de klok zette met daarnaast Marsha Beukeveld die als tweede zwemster de punten pakte. Bij de 200m wisselslag weer Alinda en Mariët die samen naar de derde en zesde plek zwommen en daar was het Nienke van Eck, die altijd vanuit Eindhoven, waar ze woont, bij ons komt zwemmen en als derde zwemster nog een mooie tijd zwom. Bij de 100m rug weer Alinda en Mariët die goed zwommen en de punten binnen haalden met daar achter Jakonien Koster als derde zwemster.

De heren waren al begonnen met de 4 x 200m vrije slag, die er al flink inhakt bij deze mannen en daarna kwamen er nog vier afstanden. Gelukkig heeft Hoogeveen de beschikking over zes hele goede heren die het voor elkaar een stuk gemakkelijker maken door ieder hun specialiteit voor rekening te nemen.

Zo waren het Chris Bolding en Ardi Knol die op de 100m rug de eerste twee heren werden voor Hoogeveen. Bij de 200m wisselslag won Koen Lems de afstand in een voor dit moment hele mooie tijd en daar was het Niels van Eck die goed bij bleef en net boven zijn p.r. zwom.

Bij de 50m vrije slag waren het  Ardi Knol en Darryl Lubbinge die de Hoogeveense zwemmers waren die de punten binnen haalden en daarna kwam nog de zware 200m vinderslag. Dit is het domein van Jeroen Lorius die dit heel goed kan en hij won deze afstand vandaag in 2.10.63 wat een mooie tijd is, met daarnaast Koen Lems die op deze zware afstand met Jeroen voor de punten ging. Niels van Eck, Ardi Knol en Darryl Lubbinge zwommen deze afstand naar behoren maar bleven boven hun  beste tijd.

Op het eind worden er altijd nog de estafettes gezwommen en dit keer waren dat de 4 x 100m vrije slag voor de jongens junioren en de 4 x 100m wisselslag bij de meisjes junioren.

Bij de 4 x 100m vrije slag jongens waren het Owen Peeks, Coen de lang,Bas Kost en Junior de Bruin die deze estafette wonnen van Orca en de Dinkel in een mooie tijd van 3.48.25. Daarbij prachtige tussentijden voor alle jongens maar de 56.65 van Coen en de 0.54.07 van Junior waren wel uitzonderlijk goed.

Bij de meisjes was het Manon Swierts die heel goed begon op de rug met een p.r. van 1.12.46, waarna Mirthe Schenkel de schoolslag voor haar rekening nam. Senna van der Veen en Charlotte Wilbers, beide van 2004 maakten het heel goed af op de vlinder en de vrije slag en brachten de eindtijd van 5.04.57 op de klok en werden tweede.

De ploeg eindigde deze wedstrijd als tweede achter ‘de Dinkel’ maar bleven Orca 82 seconden voor.